Inmiddels vier sets menselijke resten gevonden in Amerikaans stuwmeer met historisch laag waterpeil
Op het meer wordt nog volop gerecreëerd.  Foto:  AFP

In Lake Mead, een stuwmeer ten oosten van Las Vegas, zijn afgelopen weekend opnieuw menselijke resten gevonden. De teller staat inmiddels op vier.

Het waterpeil in het meer staat historisch laag, waardoor allerlei zaken die de afgelopen decennia door het water verzwolgen werden opnieuw tevoorschijn komen.

Eerder werd onder meer al een lijk in een olievat ontdekt, waarnaar de lokale politie een onderzoek gestart is. ‘Wanneer menselijke resten in een ton zitten, was er duidelijk iemand anders bij betrokken’, aldus een woordvoerder.

Het westen van de Verenigde Staten kampt met extreme droogte, waardoor de waterstand in Lake Mead op het laagste punt staat sinds het stuwmeer in de jaren 30 werd aangelegd. Het waterpeil in het reservoir daalt al zeker twintig jaar, onder meer door opwarming van het klimaat, minder sneeuwval in het noorden van de Verenigde Staten en natuurlijke afvloeiing.

Veertig jaar geleden zou de huidige kustlijn van het meer zo’n 30 meter onder water hebben gestaan. Lake Mead levert water aan 25 miljoen mensen in de Amerikaanse staten Californië, Arizona, Nevada en zelfs buurland Mexico. Het is ook een belangrijk reservoir voor irrigatie van miljoen hectare landbouwgrond. Ondanks de lage waterstand komen mensen in en op het meer zich nog volop ontspannen.

Na de vondst van het lijk in het olievat verwachtte de politie dat er meer menselijke resten tevoorschijn zouden komen uit het opdrogende meer. In Amerikaanse media worden de lugubere vondsten gelinkt aan de maffia, die in de jaren 80 actief was in de casinowereld in Las Vegas. De gokstad ligt op een half uurtje rijden van het meer.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig