De Zwaaikom van Ranst krijgt een nieuwe toekomst als spaarbekken van drie tot vier miljoen kubieke meter water voor de Antwerpse drinkwaterproductie. Dat maakte het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) bekend.

Het spaarbekken kadert binnen de Blue Deal, het plan van de Vlaamse regering om Vlaanderen weerbaar te maken tegen droogte en waterschaarste. ‘De belangrijkste opdracht voor onze Blue Deal is ruimte maken voor water’, verklaart Demir. ‘Met een extra spaarbekken als strategische reserve versterken we onze drinkwaterbevoorrading tijdens toekomstige langere perioden van droogte’, aldus Demir.

Eerder was gepland om de Zwaaikom om te vormen naar een industrieterrein, maar door de droogteproblematiek besloot Demir om deze plannen op te bergen.

De Antwerpse drinkwatermaatschappij Water-link beschikt momenteel al over drie spaarbekkens, samen goed voor zeven miljoen kubieke meter. Het nieuwe spaarbekken zou aan het voormalige Duwvaartdok komen en zou ongeveer 25 hectare beslaan.

‘Tijdens de nattere periodes van het jaar stroomt er genoeg water door de Maas en het Albertkanaal richting zee. Maar door de klimaatverandering dalen de debieten sterk en gedurende langere periodes. Met dit bijkomend spaarbekken kunnen we een deel van het water uit nattere periodes opslaan om te gebruiken tijdens de droge zomermaanden’, aldus Demir.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig