AA Gent zwoegt naar eerste driepunter
Hugo Cuypers scoorde het winnende doelpunt.  Foto:  BELGA

Ook de komende dagen blijft het heel druk in de Gentse ziekenboeg. Naast Nurio, Owusu, Odjidja en Depoitre zag Gent tegen Westerlo ook nog eens Hjulsager, Samoise en Kums uitvallen. Westerlo leek optimaal te profiteren van de twijfels bij het onuitgegeven elftal dat Vanhaezebrouck aan de aftrap bracht, maar uiteindelijk zetten de Buffalo’s die scheve situatie nog voor de rust recht.

Met Malick Fofana koos Vanhaezebrouck voor een jonge en onervaren speler als vervanger van de langdurig geblesseerde Tarik Tissoudali. Jonas De Roeck moet het eveneens enkele maanden stellen zonder sterkhouder Erdon Daci en verving de Macedoniër door ex-Buffalo Vetokele. Op het middenveld verscheen Mathias Fixelles voor het eerst dit seizoen aan de aftrap.

Sven Kums bleek uiteindelijk toch inzetbaar maar kreeg Sulayman Marreh naast zich nadat ook Elisha Owusu geblesseerd uitgevallen was. De Gambiaan bleek nog niet goed wakker, want lag in de vijfde minuut aan de basis van het openingsdoelpunt van Westerlo. De 26-jarige middenvelder verslikte zich in een balcontrole waardoor Vetokele alleen op Roef af mocht en ook verschalkte (0-1).

Reactie van Gent

Gent probeerde snel te reageren via Castro-Montes maar voetballend liep het bijzonder moeizaam tegen het hechte blok van Westerlo. Doelkansen bleven uit en op het half uur viel Hjulsager uit met een blessure. De Deen werd vervangen door een andere debutant: Salah.

Die wissel hielp de twijfelende Gentse spelers allerminst. Dan maar op een stilstaande fase, dacht Castro-Montes en hij trapte een afgemeten hoekschop tot bij de jarige Torunarigha die verlengde tot bij Marreh. De Gambiaan maakte van dichtbij zijn foutje van bij de 0-1 goed. De opluchting in de Gentse rangen was duidelijk voelbaar.

Met de rust in zicht beging De Cuyper plots heel opzichtig handspel en ref Smet wees zeer overtuigd naar de strafschopstip. Cuypers meldde zich voor de dienst en bracht Gent met een uitstekende trap zowaar op voorsprong (2-1). Een hard verdict voor de bezoekers die in de eerste periode amper in verlegenheid werden gebracht maar wel steeds moeizamer in de buurt van Roef opdoken.

Gentse blessuregolf houdt aan

De tweede helft begon even spectaculair: Bolat, na rust consequent uitgefloten door het fanatieke deel van het Gentse publiek, moest al meteen vol aan de bak toen Cuypers door de buitenspelval glipte. Westerlo kon zich slechts moeizaam herstellen van die opdoffer, kort voor rust. Gent slaagde er evenwel niet om te profiteren: Cuypers aarzelde iets te lang en ook Salah kopte de bal uiteindelijk naast. Een prima schot van Castro-Montes werd dan weer door Bolat in hoekschop verwerkt.

Iets na het uur ging dan ook nog eens Samoise naar de kant, waardoor Castro-Montes opnieuw vanop rechts ging voetballen. Godeau verscheen zo warempel op de linkse wingback. Gent kon de druk van het vierde kwartier niet aanhouden en Roef moest de Gentse voorsprong op het scorebord houden.

De partij sleepte zich stilaan naar het einde en bij Gent hinkten ze duidelijk op twee gedachten: de voorsprong verdedigen maar misschien toch nog een derde doelpuntje meepikken. Toen ook Kums in het slotkwartier geblesseerd moest afhaken, kwam Gent meer en meer onder druk te staan, maar uiteindelijk kon het zijn eerste zege van het seizoen boeken. Met 5 op 9 staat Gent nu op een voorlopige vijfde plaats.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig