De voormalige Amerikaanse president Donald Trump is voor de ongeveer 1.000 aanwezigen van de jaarlijkse rechts-conservatieve conferentie CPAC de favoriete Republikeinse presidentskandidaat voor 2024. Trump haalde het makkelijk van de gouverneur van Florida Ron DeSantis, al zijn de resultaten niet representatief voor het bredere Republikeinse electoraat.

De niet-officiële peiling gebeurde op de slotdag van een conferentie van Amerikaanse conservatieven, de Conservatieve Politieke Actie Conferentie (CPAC), in Dallas (Texas). Net geen 70 procent van de aanwezigen die hun stem hebben uitgebracht, verkiezen Donald Trump als Republikeinse presidentskandidaat in 2024. Zijn dichtste achtervolger Ron DeSantis, de gouverneur van Florida, volgt met 24 procent.

DeSantis is wel de uitgesproken keuze van de aanwezigen indien Trump geen kandidaat is, gevolgd door Trump’s zoon Donald Trump Jr. De resultaten zijn niet representatief voor het bredere Republikeinse electoraat. De CPAC is tegenwoordig een soort verzamelplaats voor ultraconservatieven en Trump-aanhangers.

Donald Trump heeft nog niet officieel bekendgemaakt of hij zich tijdens de presidentsverkiezingen van 2024 weer verkiesbaar stelt, maar hintte er tijdens zijn twee uur durende toespraak in Texas wel naar. Hij lanceerde een hele resem voorstellen. Zo moet het ministerie van Onderwijs worden afgeschaft en moet er een streng verbod komen op het onderwijzen van ‘ongepaste’ inhoud aan schoolkinderen, zei hij. Trump herhaalde ook opnieuw zijn leugen dat huidig president Joe Biden aan de macht kwam na vervalste verkiezingen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig