Oekraïense verdediging in Donbas onder druk
Foto: ap

Sinds de inname van de regio Loehansk zijn de Russische offensieve inspanningen in Oost-Oekraïne geconcentreerd op de aangrenzende regio Donetsk. Stap voor stap hebben de Russische invallers de Oekraïense verdedigers de afgelopen weken weten terug te dringen en controleren ze er intussen zowat 60 procent van het grondgebied.

Het hoofdkwartier van de Oekraïense troepen in de Donbas ligt in de agglomeratie Slovjansk-Kramatorsk. Vanuit het oosten wordt dit gebied beveiligd door de vestingslinie Siversk-Soledar-Bachmoet, maar die linie wankelt nu op verschillende plaatsen. Russische troepen zijn momenteel aanwezig in de buurt van Siversk en Soledar en de zwaarste gevechten vinden momenteel al plaats in Bachmoet, dat door de Russen met artillerie en tanks wordt beschoten, aldus Kiev.

Opinie | Wij hebben ons vergist: het was de Russische politieke elite niet te doen om vooruitgang

Ook in de stad Donetsk, die sinds 2014 in handen is van pro-Russische separatisten, wordt nog steeds gevochten. Troepen die trouw zijn aan Moskou proberen er de Oekraïners verder weg te duwen. In het gebied rond het stadje Avdiivka, ten noorden van Donetsk, zijn er verschillende pogingen tot aanvallen geweest, volgens het Oekraïense leger.

In het zuiden van het land ligt het momentum echter wel bij Oekraïne. Daar concentreren Russische troepen zich op de verdediging van hun posities in de bezette gebieden, aldus het situatieverslag. De zwaarste gevechten vinden plaats langs een frontlijn die zich over 350 kilometer uitstrekt van Zaporidja tot Cherson.

In die laatste regio zou het Oekraïnse leger minstens zes Russische wapendepots en twee commandoposten hebben vernietigd in de regio. In een poging om Ruslands logistieke bevoorrading aan wankelen te brengen richt Oekraïne zich steeds vaker op de bruggen en spoorwegverbindingen. Waaronder de strategisch belangrijke spoorlijn die Cherson met de door Rusland bezette Krim verbindt.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig