Zonnig weekend en dan krijgen we een hittegolf
(archiefbeeld)   Foto:  Boumediene Belbachir

Vandaag is het op de meeste plaatsen zonnig met wat hoge bewolking en temperaturen tot 23 graden in het centrum. Zondag doen we er enkele graden bij, volgende week stijgt het kwik weer naar maxima boven de 30 graden. Er komt een hittegolf aan.

Vandaag is het de koelste dag van het weekend, met temperaturen rond 20 graden aan zee en 23 graden elders. Er staat een zwakke tot matige wind uit noordelijke tot noordoostelijke richtingen, die op zee en op de Ardense hoogtes matig kan waaien.

Zaterdagavond en -nacht wordt het licht bewolkt met wat hoge wolkensluiers bij minima tussen 8 en 13 graden. 

Zondag wordt het opnieuw zonnig met enkele hoge wolkensluiers. De maxima liggen tussen 20 graden in de hoge Ardennen en 26 graden in Belgisch-Lotharingen. 

Hittegolf

Volgende week krijgen we in België ‘naar alle waarschijnlijkheid’ een hittegolf, volgens het Koninklijke Meteorologisch Instituut (KMI). Bij een hittegolf gaat het kwik vijf opeenvolgende dagen naar 25 graden Celsius of meer, waarvan minstens drie dagen met 30 graden Celsius of meer.

We hebben al een heel mooie zomer gehad met ‘hittepieken’ maar een hittegolf zat er (voorlopig dus) nog niet in. Maar dat verandert dus.

Maandag begint nog rustig. In het centrum van het land krijgen we dan temperaturen tot 26 graden, aan zee klimt het kwik niet hoger dan 20 graden door toedoen van een matige noordoostenwind.

Dinsdag ongeveer hetzelfde weerbeeld: het kwik haalt dan 28 graden in het centrum, aan zee blijven de temperaturen steken bij 21 graden. 

Vanaf woensdag gaan de temperaturen opnieuw richting 30 graden en meer in het centrum van het land. Hetzelfde warme weer staat donderdag en vrijdag op de planning. Vrijdag gaan we zelfs naar 35 graden. Aan zee is het iets minder heet.

Wellicht bereikt de hittegolf zijn hoogtepunt op zaterdag met temperaturen tussen 32 en 35 graden ‘of zelfs wat meer’, zo meldt het KMI.

Het blijft ook de komende dagen kurkdroog. Het KMI verwacht geen neerslag of buien.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig