Sinds het begin van de recentste escalatie, vrijdag, tussen Israël en de terreurgroep Islamitische Jihad (PIJ) zijn op de Gazastrook al 32 mensen, onder wie zes kinderen, omgekomen. Dat meldt het ministerie van Gezondheid in de Palestijnse enclave zondagochtend. Er raakten ook zeker 215 Palestijnen gewond.

Israël voert sinds vrijdag luchtaanvallen uit op de Gazastrook. Daarbij vielen al zeker 32 dodelijke slachtoffers, onder wie zes kinderen en twee vrouwen. Dat kondigt de Palestijnse minister van Gezondheid aan. Volgens de Palestijnen zijn er ook zeker 215 gewonden. De aanvallen worden beschouwd als de ergste confrontatie sinds de 11-daagse oorlog van mei 2021, waarbij 260 Palestijnen en 14 Israëli’s om het leven kwamen.

Israël ontkent dat het burgerdoelwitten heeft gebombardeerd en zei dat de aanval gericht was op de groepering Islamitische Jihad, die als terreurorganisatie wordt beschouwd. Volgens Israël kwamen de kinderen om het leven toen een raket van Islamitische Jihad die bestemd was voor Israël ‘per ongeluk’ in Gaza terechtkwam.

Volgens Tel Aviv zijn er 15 strijders van die groepering gedood. Onder hen de vrijdag gedode hooggeplaatste commandant Taysir al-Jabari. De Islamitische Jihad bevestigt zondag dat ook kopstuk Khaled Mansour gedood is. De gewapende vleugel van de Islamitische Jihad zei vrijdag dat ze als vergelding al meer dan 150 raketten heeft afgevuurd op Israëlisch grondgebied in een ‘eerste reactie’ op de Israëlische aanvallen. De meeste raketten werden onderschept door de Iron Dome, de Israëlische luchtafweer.

Vanochtend werden negentien leden van Islamitische Jihad opgepakt in de Westelijke Jordaanoever.

Minstens 32 Palestijnen gestorven bij Israëlische luchtaanvallen op Gazastrook, VN-Veiligheidsraad maandag bijeen
Palestijnen zoeken naar slachtoffers onder het puin  Foto:  AFP

Geen elektriciteit meer

Solidariteitsorganisatie Oxfam maakt zich ongerust ‘over het grootschalige leed dat de burgers van Gaza mogelijk te wachten staat nu Israël een militaire operatie lanceert in de dichtbevolkte Gazastrook’.

‘Israël sloot de afgelopen vier dagen grensovergangen voor mensen en essentiële goederen die Gaza moesten verlaten of binnenkomen. Dit had onder meer een impact op patiënten die dringend medische zorg nodig hebben, humanitaire hulp en brandstof die nodig is om schoon water, koelkasten en elektriciteit in ziekenhuizen en huizen draaiende te houden’, aldus Dina Jibril, waarnemend landendirecteur van Oxfam in bezet Palestijns gebied.

De woordvoerder van de enige elektriciteitscentrale in Gaza bevestigde later op zaterdag de waarschuwing van Oxfam. Volgens de woordvoerder is de centrale intussen stilgelegd door een gebrek aan brandstof.

De site werkt normaal gezien op diesel uit Israël, maar het land sloot deze week de grensovergangen.

De onrust volgt op de arrestatie van twee hooggeplaatste leden van Islamitische Jihad (PIJ) begin deze week. De Al-Qudsbrigade, de militaire tak van die organisatie, had daarop met aanvallen gedreigd.

Islamitische Jihad is nauw verbonden met Iran, de aartsvijand van Israël. De organisatie voert vanuit de Gazastrook geregeld raketaanvallen uit op Israël.

Egypte en de EU

Egypte wil intussen een poging doen om te bemiddelen en zo de situatie in de Gazastrook te kalmeren. Een Israëlische militaire woordvoerder ontkent evenwel dat er op dit moment al wordt onderhandeld over een staakt-het-vuren.

Egypte is van oudsher een belangrijke bemiddelaar tussen Israël en de gewapende groeperingen in Gaza. Afgelopen mei bemiddelde het land bij het staakt-het-vuren dat een einde maakte aan een conflict dat 11 dagen had geduurd.

De Europese Unie zegt dan weer dat ze de situatie in de Gazastrook met ‘grote bezorgdheid’ volgt en roept beide partijen op tot ‘grote terughoudendheid’.

‘Israël heeft het recht om zijn burgerbevolking te beschermen, maar alles moet in het werk gesteld worden om een groter conflict te voorkomen. Dat zou in de eerste plaats burgers aan beide zijden treffen en tot nog meer slachtoffers en leed kunnen leiden’, aldus de woordvoerder van Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid. Hij benadrukt daarbij dat het geweld al heeft geleid tot ‘een aantal doden, onder wie burgers en een vijfjarig Palestijns meisje, en meer dan 80 gewonden’.

Geen Juventus-Atletico

De vriendschappelijke wedstrijd tussen Juventus en Atlético Madrid van zondagavond wordt trouwens uitgesteld om veiligheidsredenen. De wedstrijd zou doorgaan in Tel Aviv, maar door het conflict aan de Gazastrook zijn er twijfels over de veiligheid van spelers en supporters.

De initiatiefnemers gaan op zoek naar een nieuwe datum en locatie. Turijn, de thuisbasis van Juventus, wordt momenteel genoemd als potentiële locatie voor de vrienschappelijke ontmoeting.