camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

vrijdag 5 augustus 2022 om 17.00 uur

1 Meer vrachtschepen verlaten Oekraïense havens

De Novi Star verlaat de haven van Odessa.  epa-efe

Meer vrachtschepen hebben Oekraïense havens verlaten in het kader van de internationale ‘graandeal’. Door die overeenkomst van 22 juli kunnen schepen met vooral graan veilig over de Zwarte Zee richting Turkije varen. Wegens de oorlog tussen Rusland en Oekraïne waren Oekraïense havens geblokkeerd. Er ligt minstens 20 miljoen ton graan op verscheping te wachten.

Vandaag vertrokken drie schepen uit de Oekraïense havens Odessa en Tsjornomorsk, elk met een lading maïs. De onder Panamese vlag varende Navi Star is met 33.000 ton op weg naar Ierland. De Rojen vervoert onder de Maltese vlag 13.000 ton naar Engeland. De Polarnet, varend onder Turkse vlag, brengt 12.000 ton naar de Turkse haven Karasu.

2 Zaak-Griner: Rusland bereid te praten over gevangenenruil

Brittney Griner wordt de rechtszaal uitgeleid.  afp

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, heeft gezegd dat zijn land bereid is te praten met Washington over een gevangenenruil waarbij basketster Brittney Griner betrokken wordt. ‘Wij zijn bereid rond dit onderwerp te praten, maar alleen via het (communicatie)kanaal dat de presidenten (Vladimir) Poetin en (Joe) Biden zijn overeengekomen’, zei Lavrov op een persconferentie.

Een Russische rechtbank had Griner donderdag tot negen jaar cel veroordeeld wegens drugsbezit en drugstrafiek. Vorige week hebben Amerikaanse media gemeld dat Washington Griner en de voor spionage veroordeelde oud-marinier Paul Whelan wil ruilen voor de beruchte Russische wapenhandelaar Viktor Boet, die in de VS vastzit.

3 Voormalig VUB-rector Paul De Knop overleden

Paul De Knop, rector aan de Vrije Universiteit Brussel van 2008 tot 2016, is op 67-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de VUB in een persbericht. De Knop streed al enkele jaren tegen een uitgezaaide vorm van huidkanker.

In zijn rol als rector van de VUB zag De Knop niet alleen een academische opdracht, maar ook een managementfunctie. Hij zette in op de onafhankelijkheid van de universiteit en had een groot aandeel in de sanering, hervorming en professionalisering van de VUB. Tijdens zijn twee mandaten werkte hij een ambitieus Algemeen Strategisch Plan uit, dat leidde tot een investeringsprogramma en de grootste uitbreiding van de campus sinds de jaren 70.

4 Chinese manoeuvres betekenen ‘aanzienlijke escalatie’, vindt Blinken

Het Chinese leger toont de militaire oefeningen aan de bevolking.  reuters

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, ziet de militaire oefeningen van China rond Taiwan als ‘provocaties’, die leiden tot een ‘aanzienlijke escalatie’ van de spanningen. Dat heeft hij gezegd na een ontmoeting met de Zuidoost-Aziatische ministers van Buitenlandse Zaken in het Cambodjaanse Phnom Penh.

China was donderdag in zes gebieden rond Taiwan gestart met militaire oefeningen, die nog tot zondag zullen duren. Peking reageert daarmee op het bezoek aan Taiwan van Nancy Pelosi, voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Maar volgens Blinken bestaat er ‘geen enkele rechtvaardiging’ voor die Chinese reactie. Hij wijst erop dat het bezoek van Pelosi vreedzaam verliep en dat het Amerikaanse beleid ten opzichte van Taiwan niet is gewijzigd. Hij ziet China wel steeds meer stappen nemen die het status quo verstoren, zo citeert het persbureau Bloomberg Blinken.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking meldde dat het sancties oplegt aan Nancy Pelosi. Om welke sancties het gaat, werd niet bekendgemaakt.

5 Alle coronaparameters dalen, behalve aantal IZ-bedden

Het aantal coronabesmettingen in ons land blijft dalen, net zoals het aantal ziekenhuisopnames en het aantal sterfgevallen. Alleen op intensieve zorg zijn meer bedden bezet, blijkt uit een update van gezondheidsinstituut Sciensano.

Tussen 26 juli en 1 augustus werden dagelijks gemiddeld 3.596 besmettingen vastgesteld, een daling met 12 procent op weekbasis. In totaal raakten sinds de start van de pandemie al ruim 4,4 miljoen Belgen besmet met covid-19. In diezelfde periode werden er dagelijks gemiddeld 13.187 testen uitgevoerd. De positiviteitsratio daalde lichtjes naar 29,9 procent.

Tussen 29 juli en 4 augustus werden dagelijks nog gemiddeld 119 personen in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 1.760 mensen in het ziekenhuis, van wie er 119 intensieve verzorging nodig hebben.

6 Ouders Archie in beroep tegen beslissing High Court

Holli Dance (r.), de moeder van Archie.  ap

Een High Court in Londen heeft een verzoek afgewezen om de twaalfjarige hersendode Archie Battersbee vanuit een ziekenhuis naar een palliatieve instelling over te brengen. De ouders hadden tot 15 uur de tijd om in beroep te gaan en hebben dat effectief gedaan.

Nadat de ouders van het kind onder meer via het Hooggerechtshof en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vruchteloos hadden geprobeerd tegen te houden dat de artsen de behandeling zouden stopzetten, hadden ze donderdag bij een High Court aangeklopt om te verkrijgen dat het kind naar een palliatieve instelling zou worden gebracht. Daar zou de jongen ‘waardig’ kunnen sterven, in de private familiale sfeer, zei de moeder.

7 Vlaamse werkgelegenheidsgraad voorbij 70 procent

De werkgelegenheidsgraad dit jaar in Vlaanderen wordt geraamd op 70,4 procent. Dat meldt Statistiek Vlaanderen. De Vlaamse werkgelegenheidsgraad blijft hiermee wel onder de 80 procent die België zich tegen 2030 voor het hele land als doel gesteld heeft. Hij ligt ook lager dan de gemiddelde werkgelegenheidsgraad in de Europese lidstaten (73,8 procent).

De werkgelegenheidsgraad brengt het aantal ingevulde arbeidsplaatsen in een bepaald gebied in kaart – ongeacht waar de arbeidskrachten vandaan komen – in verhouding met de bewoners van 15 tot 64 jaar oud. Van alle Europese lidstaten tekent Luxemburg – met jobs in de financiële sector en Europese instellingen – de hoogste werkgelegenheidsgraad op (110 procent), gevolgd door Nederland (87 procent) en Duitsland (85 procent). België blijft steken op 68 procent.

Niet te missen


LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen