Een hooggerechtshof in Londen heeft een verzoek afgewezen om de twaalfjarige hersendode Archie Battersbee vanuit een ziekenhuis naar een palliatieve instelling over te brengen. Zijn ouders gaan opnieuw in beroep.

Nadat de ouders van het kind onder meer via het Hooggerechtshof en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vruchteloos hadden geprobeerd te verhinderen dat de artsen de behandeling zouden stopzetten, hadden ze gisteren bij een High Court aangeklopt om te verkrijgen dat het kind naar een palliatieve instelling zou worden gebracht. Daar zou de jongen ‘waardig’ kunnen sterven in de familiale sfeer, zei de moeder. Volgens haar is het – gezien de verstoorde vertrouwensrelatie met het ziekenhuis – onmogelijk dat hij daar waardig overlijdt.

Artsen hadden gewaarschuwd dat een transfer van de jongen een ‘aanzienlijk risico’ vormt. Daarin was de rechter meegegaan.

De familie kreeg tot 15 uur Belgische tijd om in beroep te gaan bij het hof van beroep. Dat heeft nadien laten weten dat er effectief een aanvraag tot toelating voor een beroepsprocedure is ingediend.

De juridische strijd om het leven van Archie wordt al dagenlang op de voet gevolgd door internationale media. De jongen liep zware hersenschade op toen hij volgens zijn moeder vermoedelijk meedeed aan een uitdaging op Tiktok, waarbij deelnemers opzettelijk bewusteloos proberen te raken.