Brussel krijgt eerste genderkliniek in 2023
Themabeeld.  Foto:  Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

Het Universitair Verplegingscentrum Brugmann in Brussel gaat in 2023 een genderkliniek openen. Dat schrijft het artsenblad Le Spécialiste op basis­ van ­informatie van de direc­teur-generaal van het ziekenhuis, Caroline Franckx.

Het zou de eerste kliniek van dit type zijn in de hoofdstad. De vraag is groot, zegt het ziekenhuis. Trans personen die een transitie willen opstarten, moeten elders tot vijftien maanden wachten op een eerste intakegesprek, vele honderden mensen staan op een wachtlijst.

Ons land telt drie dergelijke ziekenhuizen: in Gent, Luik (beide geconventioneerd) en Genk (niet geconventioneerd). Het Brusselse project zou volgens het blad in het tweede kwartaal van 2023 ­voltooid zijn. Het zou om een ­niet-geconventioneerd ­centrum gaan.

‘Het doel is een multidisciplinaire follow-up (psychiatrie, endocrinologie, chirurgie, enzovoort) aan te bieden, met als nieuwigheid een eerste consultatie in combinatie met een endocrinoloog en een psychiater. Verenigingen en lokale actoren hebben onze aandacht gevestigd op het feit dat de eerste consultatie maar al te vaak alleen op psychiatrisch niveau gebeurt’, aldus Franckx.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig