Podcasttips | Buffalo! Buffalo! AA Gent!
  Foto:  Inge Kinnet

Twintig jaar geleden werden de Buffalo Bitches, een club voor vrouwelijke KAA Gent-hooligans met twee leden, een begrip in en rond Gent. Nu zit er een haar in de boter. Komt het ooit weer goed?

Het is hoogzomer, maar van komkommertijd is er voorlopig geen sprake (op die uitstekende column van collega Marc Reynebeau na dan). De regering landde deze week op de valreep met een pensioenakkoord. Jan-Frederik Abbeloos legt uit waarom we toch wat op onze honger blijven zitten. Mark Eeckhaut en Dries De Smet hebben het over de zin en onzin van de leugendetector. De een is believer, de ander vindt het gebruik ervan wetenschappelijke nonsens.

Beluister ‘DS Vandaag’ >

Vrijdag hebben we nog één podcast en dan gaat DS Vandaag er even tussenuit. De komende twee weken krijg je het beste van ons Weekblad te horen, want we lazen een aantal pareltjes in.

In de tussentijd kan je ook luisteren naar onze podcastreeksen Mijn schuld en Zaad zonder naam of naar de selectie van ons beste werk van dit jaar.

Beluister ‘Mijn schuld’ >

Beluister ‘Zaad zonder naam’ >

Beluister ons beste werk van 2022 >

Podcasttips | Buffalo! Buffalo! AA Gent!
Foto:  rr

1. De buffalo bitches, twintig jaar later

Als student maakte audiomaker Eva Moeraert een radiodocumentaire over de Buffalo Bitches, de vrouwelijke hooliganclub van KAA Gent. Als luisteraar steek je niet veel op over hooligans of voetbal, want deze podcast is pure fictie. De mockumentary is een hilarisch portret van de vriendschap tussen de enige twee leden van de club, Kimberley en Tiffany.

Twintig jaar later gaat Moeraert opnieuw op zoek naar de Bitches en we leren onmiddellijk dat er een haar in de boter zit. ‘Ik heb alles opgegeven’, vertelt Tiffany in de intro, bijgestaan door melancholische pianomuziek. Wat is er misgelopen tussen Tiffany en Kimberly? En vooral, kan Moeraert hen terug samenbrengen?

Wie Moeraert kent van intieme podcasts zoals ‘Waarom’ en ‘Wie was mama?’ verwacht een waargebeurde, intieme zoektocht. En hoewel de Buffalo Bitches klinkt als een klassieke podcastreeks met een centrale zoektocht en bizarre twists, is de reeks fictief. In de originele radiodocumentaire lag de satire er vingerdik op. Nu gaat Moeraert subtieler te werk en haalt ze alle trucen boven om het verhaal levensecht te doen klinken.

Een bijzondere fictiepodcast voor wie zich niet geneert om luidop te lachen.

Beluister ‘Buffalo Bitches’ >

Podcasttips | Buffalo! Buffalo! AA Gent!
Foto:  NRC

2. Onbehaarde apen brengt zinnige gesprekken over het weer

Bij Onbehaarde apen, de wetenschapspodcast van NRC, voelden ze het al aan hun water: er zal deze zomer weer veel gesproken worden over het weer. Ze kregen deze week gelijk en ze doen vrolijk mee met hun tweewekelijkse zomerserie over het weer. De eerste aflevering gaat over de invloed van het weer op een verkiezingsuitslag. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat regen daar effectief een impact op zou kunnen hebben. En niet zomaar een.

In 2000 was het op verkiezingsdag slecht weer in Florida. Mocht het zonnetje de novemberwolken toen verdreven hebben, dan zou niet de Republikein George W. Bush de president van 9/11, Irak en Afghanistan geweest zijn, maar de Democraat Al Gore. Democratische kiezers trekken nu eenmaal vaker naar de stembus bij goed weer. Er is ook een omgekeerd scenario: de Republikein Richard Nixon zou in 1960 Democraat John F. Kennedy verslagen hebben als de regen toen met bakken uit de lucht gevallen zou zijn.

De geschiedenis zou er dus helemaal anders kunnen uitzien door het weer. Vandaag merken we met de klimaatopwarming eerder het omgekeerde: onze geschiedenis leidt steeds vaker tot oververhitte zomerdagen.

Beluister ‘Onbehaarde apen’ >

Podcasttips | Buffalo! Buffalo! AA Gent!
Foto:  Het Nieuwsblad

3. Een broeierige Tour in het wiel van Het Nieuwsblad

‘De koers is van ons’ is de bekende slogan van Het Nieuwsblad en het is ook de naam van hun wielerpodcast. In deze broeierige Tour de France kunnen we met vier (!) Belgische ritzeges echt wel zeggen dat de koers van ons is. Journalist Michaël Van Damme trekt met zijn microfoon door Frankrijk in het zog van het peloton.

Van Damme doet wat je als wielerliefhebber het liefst wil: de coureurs laten spreken. Na de machtssprint van Jasper Philipsen maandag trok hij naar de ploegbus van Alpecin-Deceuninck en trof hij een emotionele Edward Planckaert aan, ploegmakker van Philipsen. Ook Philip Roodhooft, ploegleider, neemt de tijd om het verhaal van de dag te doen.

Het Nieuwsblad/Sportwereld is al jarenlang erg goed in de analyse van de wielerwereld, maar in ‘De koers is van ons’ nemen ze je ook mee naar de buik van het peloton. Sporza was jarenlang alleenheerser op dat audiovisuele vlak, deze podcast fietst daar nu vrolijk tussen.

Beluister ‘De koers is van ons’ >

Zo, wij trekken met zijn allen naar Ibiza! Over twee weken is Max terug met zijn beste podcasttips, want hij neemt zijn hoofdtelefoon mee op reis. Als je luistertips hebt, dan mag je mailen naar podcasttips@standaard.be.

Als je deze tips op je smartphone leest, openen de afleveringen rechtstreeks in de podcast-app van De Standaard. Zo kun je ze meteen beluisteren. Alle tips die in deze nieuwsbrief staan, vind je in de app ook onder de knop ‘Ontdekken’. Heb je de app nog niet? Download hem hier.