In een bos in Berlijn is donderdagochtend een grote brand ontstaan na een explosie in een munitieopslagplaats van de Duitse politie. De brandweer meldt dat het vuur woedt in het Grunewald, in het zuidwesten van de Duitse hoofdstad.

Een gebied van zo’n 15.000 vierkante meter staat volgens de brandweer in brand. Meer dan honderd brandweerlieden proberen het vuur onder controle te krijgen, maar dat verloopt uiterst moeizaam. Het is gevaarlijk om in de buurt te komen vanwege explosies en rondvliegend puin. De nooddiensten hebben zich teruggetrokken tot op zo’n 1.000 meter afstand.

Ook een munitieopslagplaats staat er in brand. Op het terrein maakt de politie normaliter explosieven onschadelijk, bijvoorbeeld door die gecontroleerd tot ontploffing te brengen. Volgens de krant Bild zou er tot vijftig ton aan explosief materiaal liggen opgeslagen.

Bosbrand na explosie in munitieopslagplaats van politie Berlijn
Foto:  AFP

Er is volgens de brandweer geen gevaar voor woonwijken. De meest dichtstbijzijnde huizen liggen zo’n twee kilometer verderop. Burgers worden opgeroepen door de brandweer om weg te blijven uit het bos. De droogte en het hete weer in de regio spelen de hulpdiensten parten.

Niemand is zover bekend bij de brand gewond geraakt. Hoe het vuur kon ontstaan is niet duidelijk. Er zijn onder meer militaire specialisten ingeroepen om te helpen bij de bestrijding van de vlammenzee. De brandweer gebruikt ook drones om het vuur te monitoren en er worden aangrenzende stukken bos nat gemaakt.

De snelweg A115 die door het Grunewald loopt, is in beide richtingen afgesloten. Ook rijden er vanwege de brand geen treinen tussen het hoofdstation van Berlijn en Potsdam. Bewoners worden geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden.Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in