China is in zes gebieden rond Taiwan begonnen met grootscheepse militaire oefeningen. De Straat van Taiwan, die het eiland scheidt van het Chinese vasteland, blijft mogelijk nog tot zondag een te mijden route voor schepen en vliegtuigen. China vuurde ook raketten af op oefenzones in het water. Peking reageert daarmee op het bezoek van de Amerikaanse politica Nancy Pelosi aan Taiwan.

China is donderdagmiddag (lokale tijd), zoals aangekondigd, begonnen aan grootscheepse militaire oefeningen in de buurt van eiland Taiwan als reactie op het bezoek van de Amerikaanse politica Nancy Pelosi. De activiteiten omvatten ‘het aanvallen van doelen op zee en op de grond en het controleren van het luchtruim’, meldt het Chinese nieuwsagentschap Xinhua. Het gaat om de grootste militaire manoeuvres ooit rond het eiland. De oefeningen blokkeren de Straat van Taiwan, een belangrijke vaarroute die het eiland scheidt van het Chinese vasteland.

China adviseert schepen en vliegtuigen om weg te blijven. Schepen varen nu langs de oostkant van het eiland, wat een vertraging van drie dagen veroorzaakt, zegt Bloomberg. De verstoring in deze belangrijke route zou problematisch kunnen zijn voor wereldwijde bevoorradingsketens. Behalve militair, laat China dus ook op het vlak van handel zijn tanden zien. China kondigde aan dat de oefeningen nog tot zondagmiddag zullen duren. Volgens Taiwan worden achttien internationale vliegroutes getroffen door de oefeningen.

Flirten met mediaanlijn die wateren scheiden

De oefeningen vonden plaats in zes gebieden rond Taiwan. Volgens het Taiwanese ministerie van Defensie landden 11 Chinese ballistische Dongfeng-raketten in het water ten noordoosten en zuidwesten van het eiland. Twee Chinese raketten werden door China gelanceerd in de buurt van de Matsu-eilanden, dicht bij de Chinese kust, richting de Chinese oefenzone. China bevestigde de inslagen en zei dat elk van de raketten de doelwitten nauwkeurig raakten. Het is van 1996 geleden dat China nog raketten heeft afgevuurd in de wateren rond Taiwan.

Op zee zelf flirt China met de mediaanlijn die de Chinese en Taiwanese wateren scheiden. Ongeveer tien Chinese marineschepen en 22 Chinese militaire vliegtuigen zouden donderdagochtend volgens een Taiwanese bron kort de middenlijn van de Straat van Taiwan overschreden hebben. De militaire schepen zouden van beide kanten op korte afstand van elkaar passeren. Taiwan zou ook raketsystemen ingezet hebben om de activiteit van de Chinese luchtmacht in de buurt van de middenlijn te kunnen volgen.

Er zouden ook cyberoorlogstactieken ingezet zijn. Volgens het Taiwanese kabinet werden websites van de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken gehackt en namen hackers het presidentiële kantoor in het vizier.

President Tsai Ing-wen van Taiwan zei dat ze niet zal aansturen op een conflict, maar dat Taiwan wel zijn soevereiniteit en nationale veiligheid krachtig zal verdedigen. Zijn ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigt China ervan het voorbeeld van Noord-Korea te volgen, dat ook raketten afvuurt in zee bij buurlanden. Taiwan roept China op tot ‘terughoudendheid’ en vraagt de internationale gemeenschap om de militaire oefeningen te veroordelen.

‘Misrekeningen met onvoorspelbare gevolgen’

Peking had de militaire oefeningen dinsdag al aangekondigd, in een reactie op het bezoek van Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, aan Taiwan. China ziet de eilandstaat als een afvallige provincie en beschouwt het bezoek van Pelosi als een schending van de soevereiniteit en als een ernstige provocatie. Peking vermoedt dat Pelosi zou aansturen op een onafhankelijk Taiwan. De VS reageren op hun beurt dat China het bezoek niet mag misbruiken als voorwendsel om Taiwan te bezetten.

De spanningen leiden tot grote bezorgdheid in de omringende landen. De ministers van Buitenlandse Zaken van Asean, de Associatie van Zuidoost-Aziatische Landen, hebben op een top in Cambodja gewaarschuwd voor ‘misrekening, ernstige confrontatie, openlijk conflict en onvoorspelbare gevolgen voor de grote mogendheden’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in