De behandeling van de twaalfjarige Archie Battersbee wordt vandaag nog niet beëindigd, omdat zijn ouders een nieuwe gerechtelijke stap hebben gezet, zo berichten Britse media.

De ouders van de Britse jongen zijn naar het Britse Hooggerechtshof gestapt om de overplaatsing van hun hersendood kind naar een palliatieve instelling te verkrijgen. Nadat hun verzoek om zijn behandeling voort te zetten - ook al wordt dat afgeraden door zijn dokters - woensdag was afgewezen door het Europees Hof voor de Rechten van De Mens (EHRM) had het ziekenhuis waar de jongen verblijft zijn ouders tot 11 uur Britse tijd gegeven om afscheid te nemen. Daarna zou de jongen van de beademing worden gehaald. Maar de ouders van Archie hebben nu opnieuw wat tijd gewonnen.

Het juridisch geschil tussen de ouders van Archie en het ziekenhuis waar hun zoon ligt, duurt ondertussen al maanden. De jongen werd op 7 april door zijn moeder Hollie Dance bewusteloos teruggevonden thuis. Vermoedelijk had hij deelgenomen aan een Tiktok-uitdaging waarbij deelnemers opzettelijk het bewustzijn proberen te verliezen. De jongen kwam nooit meer bij en liep ernstige hersenschade op. Volgens dokters is de kans groot dat zijn hersenstam dood is. Een rechtbank oordeelde dan ook op 13 juni dat de jongen eigenlijk al overleden was op 31 mei. De artsen mochten van de rechtbank de behandeling stopzetten.

Buitenland

De ouders van Archie gingen daar niet mee akkoord, zij zien wel nog vooruitgang bij hun kind. Ze liepen daarom van de ene rechtbank naar de andere, maar vingen overal bot. Al meermaals werd besloten dat de behandeling van de jongen stopgezet mocht worden. De ouders stapten in de afgelopen dagen nog naar het hof van beroep en het Britse Hooggerechtshof. Ze schakelden ook de minister van Volksgezondheid in en vroegen het Comité voor de Rechten van Personen met een Handicap van de Verenigde Naties om hulp.

‘De (Britse gezondheidsdienst) NHS, de regering en de rechtbanken in dit land en in Europa hebben de behandeling van Archie misschien opgegeven, maar wij niet. We zullen tot het einde vechten voor Archies recht om te leven’, zei Dance na de uitspraak van het EHRM. De ouders zouden al aanbiedingen gehad hebben uit Italië en Japan om de behandeling van de jongen daar verder te zetten. ‘Als dit land hem niet kan behandelen of niet bereid is hem te behandelen, wat kan het dan voor kwaad hem naar een ander land te laten gaan?’, besloot Archies moeder.

Ouders Archie voeren nieuwe juridische strijd
Hollie Dance blijft vechten voor haar zoon.  Foto:  AP