Nancy Pelosi en de Taiwanese president Tsai Ing-wen hielden woensdagochtend een toespraak in hoofdstad Taipei. ‘We willen dat Taiwan altijd vrijheid en veiligheid kent en we deinzen niet terug’, zei Pelosi. Ook het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde fors. Pelosi heeft Taiwan intussen opnieuw verlaten.

De voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi landde gisteren om halfelf ’s avonds lokale tijd dan toch in Taipei. Vanwege Pelosi’s bezoek startte Peking, dat Taiwan als een afvallige provincie beschouwt, dinsdagavond militaire manoeuvres rond het eiland.

‘Taiwan zal niet terugdeinzen voor dreigementen met wapens’, reageerde president Tsai Ing-wen woensdagochtend (lokale tijd) tijdens een ontmoeting met Pelosi. ‘We zullen de democratie blijven verdedigen. Wij zijn dankbaar voor het bezoek van de delegatie onder zulke moeilijke omstandigheden.’

Pelosi gaf aan dat Washington zijn verplichtingen tegenover Taiwan niet zal loslaten. ‘We prijzen Taiwan omdat het een van de vrijste samenlevingen ter wereld is’, zei ze nog. Pelosi zei ook dat nieuwe Amerikaanse wetgeving gericht op het versterken van de Amerikaanse chipindustrie ‘grote kansen biedt voor economische samenwerking tussen de VS en Taiwan’. ‘Hoewel we het een-Chinabeleid respecteren, is onze solidariteit met Taiwan nu belangrijker dan ooit’, zei Pelosi. ‘De VS steunen de huidige status quo en willen niet dat de status van Taiwan verandert door militair ingrijpen.’ Het een-Chinabeleid is de diplomatieke erkenning van het feit dat er maar één officiële Chinese regering is. Het impliceert dat een land als Taiwan nooit als onafhankelijk kan worden beschouwd.

Nancy Pelosi heeft Taiwan verlaten, Chinese minister van Buitenlandse Zaken noemt haar bezoek ‘zeer gevaarlijk en dom’
‘We zullen de democratie blijven verdedigen’, zei de Taiwanese president.  Foto:  reuters

Chinese maatregelen tegen Taiwan

Behalve de militaire dreigementen nam Peking ook specifieke maatregelen tegen Taiwan. Zo kondigde de Chinese douane woensdag een stopzetting aan van de invoer van citrusvruchten en enkele vissoorten uit Taiwan, terwijl het ministerie van Handel de export van zand naar Taiwan opschortte. Zand is belangrijk bij de productie van halfgeleiders, een van Taiwans belangrijkste exportproducten.

China zegt dat de geplande militaire oefeningen in de buurt van Taiwan ‘noodzakelijk en legitiem’ zijn. In een verklaring zegt de Chinese minister van Buitenlandse Zaken ook nog dat het bezoek van Pelosi ‘zeer gevaarlijk en dom is’, maar ook dat China geen oorlog wil met de Verenigde Staten.

Japan zegt bezorgd te zijn over de ‘gerichte militaire acties’ die China aankondigde. Bij de oefeningen zou met echte langeafstandsmunitie geschoten worden in de Straat van Taiwan, die het eiland scheidt van het Chinese vasteland. ‘De maritieme zone die China heeft aangekondigd voor de oefeningen omvat ook de Exclusieve Economische Zone van Japan’, zei regeringswoordvoerder Hirokazu Matsuno.

Ook de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov heeft gereageerd op het bezoek van Pelosi. ‘Hieruit blijkt de wens van Washington om de wetteloosheid van de VS aan iedereen te demonstreren, in de trant van “ik doe wat ik wil”’, zei hij.

Het Taiwanese ministerie belooft zijn verdediging te versterken en een duidelijk antwoord. In de nacht van dinsdag op woensdag lieten de autoriteiten al weten dat 21 Chinese militaire vliegtuigen de Taiwanese luchtdefensie-identificatiezone waren binnengevlogen.

Na een ontmoeting met onder meer een voormalige Tiananmen-activist, een Hongkongse boekhandelaar die ooit werd vastgehouden door China en een Taiwanese activist die onlangs door China is vrijgelaten, heeft Pelosi Taiwan verlaten. Ze is nu onderweg naar de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel, waar haar volgende afspraken gepland staan. De democrate is bezig aan een rondgang langs Aziatische landen om te spreken met politici en leiders.Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig