Behandeling Archie mag dan toch stopgezet worden: ouders vangen bot bij Brits Hooggerechtshof
Archie Battersbee.  Foto: rr

Het Britse Hooggerechtshof heet een verzoek afgewezen om de behandeling van de hersendode Archie Battersbee (12) verder te zetten. Daarmee lijken alle rechtsmiddelen voor Archies ouders uitgeput.

Eerder hadden rechtbanken al meerdere keren geoordeeld dat de jongen van de beademing mocht gehaald worden tegen de wil van zijn ouders in. Maandag nog verwierp een hof van beroep het verzoek van het VN-Comité voor de Rechten van Personen met een Handicap (CRPD) om de maatregelen tot na dinsdagmiddag te verlengen. De rechters oordeelden dat de behandeling van Archie dinsdag om 13 uur Belgische tijd stopgezet moest worden, maar dat gebeurde voorlopig dus niet.

Archie ligt sinds april in coma. Zijn moeder trof de jongen bewusteloos aan in zijn kamer met een band om zijn hoofd. Vermoedelijk deed hij mee aan een online uitdaging, waarbij deelnemers opzettelijk bewusteloos proberen te raken, schrijven Britse media. Het kind is nadien nooit meer bij bewustzijn gekomen. Volgens het ziekenhuis zijn de kansen van Archie nihil, maar zijn ouders beweren dat hij vooruitgang boekt.