Nancy Pelosi landt in Taiwan, Chinese militaire vliegtuigen in Taiwanees luchtruim
Nancy Pelosi (midden vooraan) wordt ontvangen in Taipei.  Foto:  AFP

De Amerikaanse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi is geland in Taiwan en zal er de president ontmoeten. China kondigde ondertussen ‘gerichte militaire operaties’ aan en stuurde vliegtuigen naar Taiwan: ‘Zij die met vuur spelen, zullen eraan ten onder gaan.’

Uiteindelijk deed ze het dan toch: Nancy Pelosi stapte op een vliegtuig in Maleisië en landde, via een langere route die de Zuid-Chinese Zee omzeilde, in de Taiwanese hoofdstad Taipei. Pelosi brengt deze week samen met een delegatie Congresleden een bezoek aan de Amerikaanse bondgenoten in de Indo-Pacifische regio. Het gerucht ging al langer dat ze daarbij ook Taiwan zou aandoen, al werd dat nooit officieel bevestigd.

Dat Pelosi halt houdt in Taiwan, ligt erg gevoelig voor China. Dat land ziet Taiwan als een afvallige provincie die, desnoods met geweld, vroeg of laat weer onder Chinees bewind gebracht moet worden. Een bezoek van Pelosi, partijgenote van president Joe Biden en na vicepresident Kamala Harris de derde in rang, is voor China een impliciete erkenning van Taiwan als aparte natie.

Nancy Pelosi landt in Taiwan, Chinese militaire vliegtuigen in Taiwanees luchtruim
Pelosi’s vliegtuig landt in Taiwan (op de achtergrond de bekende Taipei 101-toren).  Foto:  EPA-EFE

Op de livestream vanop de luchthaven van Taipei was te zien hoe Pelosi en haar entourage door een grote delegatie werden ontvangen. Hoe lang de 82-jarige Democrate op Taiwan blijft is niet geweten, maar het kantoor van president Tsai maakte ondertussen bekend dat er een ontmoeting tussen de twee op de agenda staat, gevolgd door een gezamenlijke lunch.

China rolt met zijn militaire spierballen

Het Chinese ministerie van Defensie maakte intussen bekend dat het leger in hoogste staat van paraatheid is gebracht en dat er ‘gerichte militaire operaties’ zullen worden uitgevoerd als reactie op het bezoek van Pelosi.

Tegelijkertijd zal het leger vanaf dinsdagnacht militaire oefeningen houden en rakettesten uitvoeren in de zee ten oosten van Taiwan. Er zullen zowel in de lucht als op zee manoeuvres plaatsvinden in het noorden, zuidwesten en noordoosten van Taiwan en er zal echte langeafstandsmunitie afgevuurd worden in de Straat van Taiwan.

Kort voor Pelosi rond 22.43 uur lokale tijd (16.43 uur Belgische tijd) in Taipei landde, toonde de Chinese staatstelevisie ook al beelden van wat Chinese gevechtsvliegtuigen zouden zijn in de Straat van Taiwan, de zeestraat tussen het eiland en het Chinese vasteland. Het Taiwanese ministerie van Defensie meldde dinsdagavond dat er dinsdag al 21 Chinese militaire vliegtuigen het Taiwanese luchtruim binnengevlogen waren.

‘China accepteert dit absoluut niet’

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken is scherp voor de VS. Dat Pelosi onafhankelijk is en voor haar bezoek aan Taiwan klaarblijkelijk niet de volledige steun had van president Biden, doet voor Peking niet ter zake. Aangezien Pelosi de zittende leider van het Amerikaanse Congres is, is haar bezoek aan Taiwan een majeure politieke provocatie om de officiële relaties tussen de VS en Taiwan op te waarderen. China accepteert dat absoluut niet, en het Chinese volk verwerpt het.’

‘Deze zetten zijn, net als spelen met vuur, extreem gevaarlijk. Zij die met vuur spelen, zullen eraan ten onder gaan’, aldus het ministerie. China zal naar eigen zeggen ‘alle nodige maatregelen nemen om zijn soevereiniteit en territoriale integriteit te vrijwaren’. ‘De VS en de separatistische Taiwanese onafhankelijkheidskrachten moeten alle gevolgen daarvan dragen.’

Toch roept China de Verenigde Staten ook op tot samenwerking. ‘China en de Verenigde Staten zijn twee grootse landen. De correcte manier om met elkaar om te gaan is met werderzijds respect vreedzaam samenleven.’ De VS ‘moeten stoppen zich te mengen in Taiwan en tussen te komen in Chinese binnenlandse aangelegenheden en niet verder gaan op een verkeerd en gevaarlijk pad”.Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig