camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

spierziekte

Voormalig Kremlin-adviseur opgenomen in Europees ziekenhuis

Anatoli Tsjoebajs, een hoge functionaris die eind maart Rusland ontvluchtte, werd zondag opgenomen met symptomen van een zeldzame neurologische aandoening.

dinsdag 2 augustus 2022 om 3.25 uur

Anatoli Tsjoebajs was sinds de jaren 90 een vaste waarde in de Russische politiek, maar onlangs nam hij ‘vrijwillig’ ontslag.  Grigory Sysoyev/ap

Anatoli Tsjoebajs, die een maand na de Russische inval in Oekraïne ontslag nam als topadviseur van het Kremlin, werd zondag in kritieke toestand opgenomen met symptomen van een zeldzame neurologische aandoening. Het zou om het Guillain-Barré-syndroom gaan, een aandoening waarbij het immuunsysteem van het lichaam de zenuwen aanvalt. Dat lieten bronnen dicht bij de voormalige Russische topfunctionaris weten aan persagentschap Reuters. ‘Dokters hebben het op tijd ontdekt’, klinkt het.

Volgens de Italiaanse krant La Repubblica werd Tsjoebajs dit weekend in een ziekenhuis opgenomen in Olbia­, een stad op Sardinië, waar de 67-jarige op vakantie was. De oorzaak van de plotselinge spierziekte is vaak een virale infectie, zoals covid-19. Ze kan tintelingen of spierzwakte in bepaalde­ delen van het lichaam veroorzaken. Tsjoebajs had plots geen gevoel meer in zijn handen en benen, vertelde zijn vrouw Avodtya Smirnova aan de Russische journalist Ksenia Sobchak.

‘Dit is de reputatie van het Kremlin. Niemand twijfelt eraan dat het hier om vergiftiging gaat’ Kira Yarmysh  Woordvoerster Aleksej Navalny

De toestand van Tsjoebajs zou ‘stabiel’ zijn, meldt Sobchak. Hoewel de ziekte meestal niet levens­bedreigend is, kan het leiden tot verlamming van het hele lichaam­ en kan de behandeling ervan maanden duren. Sobchak voegde daaraan toe dat ‘alle getuigen’ werden ondervraagd en dat zijn kamer door specialisten in ‘chemische beschermingspakken’ werd onderzocht.

Bondgenoot van Poetin

Tsjoebajs, die bekendstaat als de architect van de privatiseringen in Rusland in de jaren 90, is een van de hoogste Russische functionarissen die sinds februari ontslag heeft genomen uit de regering van de Russische president Vladimir Poetin. Tsjoebajs was sinds de jaren 90 een vaste waarde in de Russische politiek en een bondgenoot van Poetin. Hij gaf Poetin zijn eerste baan in het Kremlin en was aanvankelijk­ tevreden over zijn opkomst. Onder Poetin nam Tsjoebajs topfuncties bij grote staats­bedrijven, totdat de president hem vorig jaar tot topadviseur benoemde.

   • Topadviseur Poetin stapt op ‘uit onvrede met oorlog’

Om onduidelijke redenen verliet Tsjoebajs zijn post een maand na de inval op de Oekraïne. Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov benadrukte dat Tsjoebajs ‘vrijwillig ontslag heeft genomen’. Maar er werd verondersteld dat zijn ontslag vooral het logische gevolg was van zijn ongenoegen over de oorlog. Al overtuigde die verklaring niet iede­reen. ‘Anatoli Tsjoebajs heeft Rusland alleen verlaten om zijn eigen vel en geld te redden’, tweette Kira Yarmysh, woordvoerster van oppositieleider Aleksej Navalny, die in Rusland in de cel zit.

Vergiftiging of niet?

Het nieuws over de plotselinge ziekte van Tsjoebajs heeft opnieuw de aandacht gevestigd op het lot van dissidente stemmen in Rusland. De Italiaanse politie buigt zich over de vraag of het om een vergiftiging gaat of niet, en laat tests uitvoeren, schrijft La Repub­blica. Volgens opposanten zoals Yarmysh, op Twitter, bestaat daar weinig twijfel over: ‘Dit is de reputatie van het Kremlin. Niemand twijfelt eraan dat het hier om vergiftiging gaat.’

Maar bronnen dicht bij Tsjoebajs spreken dat tegen. Al zijn het ‘begrijpelijke vermoedens’, klinkt het. Zo werd de oppositiepoliticus Aleksej Navalany in 2020 vergiftigd met het chemische middel novitsjok. In 2015 had de oppositiepoliticus Vladimir Kara-Murza ook symptomen die op vergiftiging leken­. En in 2006 stierf Alexander Litvinenko, een voormalig agent bij de FSB, de opvolger van de KGB, aan radioactieve polonium 210-vergiftiging in de Britse hoofdstad Londen. Dit jaar zijn ook al minstens zes oligarchen aan een mysterieuze dood gestorven. Officieel ging het steeds om zelfdoding.

Uit angst voor represailles protesteert de Russische elite amper tegen de oorlog. Wie zich daar wel over uitspreekt – zoals de Russische zakenman Oleg Tinkov, die het in april over een ‘absurde oorlog’ had– verliest miljoenen zo niet miljarden euro’s en bewegingsvrijheid.

Niet te missen


LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen