17de-eeuws scheepswrak geeft geheimen prijs
Munten en sieraden uit het wrak.  Foto: Brendan Chavez/Allen Exploration

Een van de ­bekendste scheepswrakken op de zeebodem bij de Bahama’s geeft stilaan zijn geheimen prijs, nu het wordt onderzocht met hoogtechnologische middelen.

Een team duikers en archeologen onderzoekt het wrak van de Nuestra Señora de las Maravillas, een 17de-eeuws Spaans galjoen dat in 1656 zonk bij de Bahama’s met een kostbare lading zilver aan boord. Spanje stuurde tussen 1656 en 1679 tien expedities om de lading te bergen. Tot in de 20ste eeuw bleef het wrak een geliefkoosd doelwit voor schattenjagers.

Allen Exploration, gefinancierd door de miljonair Carl Allen, brengt de site van het wrak nu voor het eerst op wetenschappelijke wijze en met hoogtechnologische middelen in kaart. Dat schrijft het Smithsonian Magazine. Ze haalden olijfolievaten, Chinees porselein, wijnflessen, zilveren munten, zwaard­­­­heften en tabakspijpen boven water.

De opmerkelijkste vondst is een gouden schakelketting die erg lijkt op een exemplaar dat de toen­malige Spaanse koning Filips IV draagt op een portret. De resul­taten van de expeditie zullen te zien zijn in het nieuwe Bahamas Maritime Museum, dat de deuren opent op 8 augustus.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig