Britse rechtbank beslist: behandeling hersendode Archie (12) moet toch beëindigd worden
  Foto:  © Hollie Dance

Het Britse Hof van Beroep heeft beslist dat de behandeling van Archie Battersbee (12) toch moet stopgezet worden. Dat zou oorspronkelijk maandag al gebeurd zijn, maar op vraag van het VN-Comité voor de Rechten van Personen met een Handicap (CRPD) kwam er uitstel. De rechtbank beperkte het uitstel nu tot dinsdagmiddag.

Archie Battersbee werd het middelpunt van een juridisch geschil nadat hij op 7 april thuis ernstig gewond raakte. Moeder Hollie Dance vermoedt dat de twaalfjarige jongen meedeed aan een online challenge, waarbij deelnemers opzettelijk bewusteloos proberen te raken. Zijn moeder vond haar bewusteloze zoon met een band om zijn hoofd. Het kind is sindsdien nooit meer bijgekomen. In juni besloot een rechter al dat zijn behandeling moest worden stopgezet, maar de ouders gingen daartegen in beroep, zonder succes.

Zondag werd bekend dat het ziekenhuis waar het kind sinds april in een coma ligt, aan de ouders had laten weten dat het de behandeling maandagmiddag om 14 uur (15 uur Belgische tijd) zou stoppen. Dat gebeurde nadat verschillende rechterlijke uitspraken hadden aangegeven dat de jongen van de beademing mocht worden gehaald tegen de wil van zijn ouders.

De deadline werd echter opgeschoven, nadat het VN-Comité voor de Rechten van Personen met een Handicap (CRPD) een verzoek had ingediend om Archies behandeling voort te zetten terwijl het de zaak bekeek. De Britse regering vroeg het Britse Hof van Beroep daarop de zaak met spoed te bekijken.

Als de Britse rechtbank het CRPD zou negeren, zou dat een overtreding van het internationaal recht zou betekenen, stelde de advocaat van de ouders. Het ziekenhuis sprak dat tegen, omdat de Britse wetgeving het internationaal recht in deze niet volgt. Omdat het CRPD slechts twee keer per jaar samenkomt, vreesde de rechtbank dat het te lang zou duren voor er van het comité een oordeel kon verwacht worden. Het besliste daarom dat de beëindiging van Archies behandeling ten laatste tot dinsdagmiddag 13 uur Belgische tijd uitgesteld mag worden.