Populaire routes in Alpen verboden door warme temperaturen
De Mont Blanc.  Foto:  belgaimage

Als gevolg van de warme temperaturen in de Alpen zijn enkele populaire wandelroutes gesloten.

Routes die deze tijd van het jaar normaal gesproken veilig zijn, zijn nu gevaarlijk door de kans op bijvoorbeeld vallende stenen die vrijkomen uit het ijs. ‘Op dit moment gelden in de Alpen waarschuwingen voor ongeveer een dozijn pieken, waaronder de Matterhorn en de Mont Blanc’, zegt Pierre Mathey, het hoofd van de Zwitserse berggidsenvereniging, tegen het Franse persbureau AFP. ‘Dit gebeurt veel eerder in het seizoen dan normaal. Meestal zien we dergelijke sluitingen in augustus, maar nu zijn ze eind juni begonnen en gingen ze door in juli.’

Alpengidsen die normaal gesproken duizenden wandelaars naar de hoogste top van Europa begeleiden, kondigden eerder deze week aan de beklimmingen op de meest klassieke routes op de Mont Blanc, die zich uitstrekt over Frankrijk, Italië en Zwitserland, stop te zetten vanwege de hoge temperaturen. Ook zagen berggidsen af van tochten langs de klassieke route naar de Jungfrau-piek in de Zwitserse Alpen. Naar verluidt was het de eerste keer in een eeuw tijd dat de tochten niet doorgingen.

Begin deze maand kwamen elf bergbeklimmers om het leven nadat ze bedolven raakten onder ijs, sneeuw en rotsblokken in de Italiaanse Alpen. Dat gebeurde toen een deel van de gletsjer op de berg Marmolada afbrak. Er raakten ook acht mensen gewond.

De gletsjer brak nadat op de Marmolada, de hoogste berg in de Dolomieten, een dag eerder een recordtemperatuur van 10 graden Celsius was gemeten. Wetenschappers stellen dat klimaatverandering voorheen stabiele gletsjers onvoorspelbaarder maakt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in