Chinese raket uit elkaar gevallen boven Indische Oceaan
 Lancering van een Lange Mars-5B raket. Foto:  reuters

Een deel van een Chinese raket die vorige week gelanceerd is, is zaterdag (onvoldoende) uit elkaar gevallen boven de Indische Oceaan.

De United States Space Force liet weten dat de raket om 18.45 uur Belgische tijd is teruggekeerd naar de aarde. China bevestigt dat brokstukken van de raket zijn neergestort.

Het Amerikaanse ruimtevaartbureau Nasa uitte kritiek op China omdat de raket na gebruik niet in kleinere delen uit elkaar is gevallen, wat de internationale norm is. Bovendien is de raket niet gebouwd om op een gecontroleerde manier weer naar de aarde te komen.

Nasa-topman Bill Nelson tweette zaterdag nog dat China ‘geen exacte informatie heeft gegeven over het traject van de Lange Mars-5B’. ‘Alle landen die ruimteactiviteiten uitvoeren zouden zich moeten houden aan de afspraken.’ Want het neerstorten van een raket van die grootte ‘brengt grote risico’s met zich mee voor menselijke en materiële verliezen’.

Experts voorspelden dat de kans extreem klein was dat brokstukken van de raket op bewoond gebied zouden neerkomen. Het gros van de raket, die vorig weekend een onderdeel van het Chinese ruimtestation transporteerde, brandt op bij het binnendringen van de atmosfeer. Maar onmogelijk is het niet. In 2020 was er in het Afrikaanse Ivoorkust nog schade aan huizen, nadat brokstukken van een vermoedelijk Chinese ­raket er waren neer­gestort.

In mei vorig jaar waren al resten van een gebruikte raket neergestort in de buurt van de eilandengroep Malediven in de Indische Oceaan. Volgens Peking was toen al het ‘grootste deel’ opgebrand tijdens de terugkeer in de aardatmosfeer. Ook toen uitte Nasa kritiek.

China hoopt dat zijn ruimtestation Tiangong eind dit jaar af is.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig