Pro-abortusactiviste zamelt miljoen dollar in dankzij beledigingen van Republikeins congreslid
Matt Gaetz  Foto:  REUTERS

Nadat Olivia Julianna het mikpunt werd van beledigingen door congreslid Matt Gaetz, besloot de activiste hem een hak te zetten door geld in te zamelen voor pro-abortusorganisaties. Binnen de 72 uur stond de teller al op meer dan 1 miljoen dollar.

Dat melden verschillende Amerikaanse media. Gaetz, een congreslid uit Florida, staat bekend als een fel tegenstander van abortus. Nadat het hooggerechtshof de weg heeft vrijgemaakt voor een abortusverbod in veel staten, zocht hij al regelmatig de confrontatie met de pro-abortusactivisten op.

Zo beweerde hij vorig weekend dat vrouwen die voor abortus actievoeren veel te zwaar zijn, ‘er afschuwelijk uitzien’ en ‘de minste kans hebben om zwanger te raken’. Amerikaanse media pikten die uitspraken op met de mededeling dat ze ‘de toorn zouden opwekken’ van de activisten. Gaetz postte daarna op Twitter een foto van iemand die inderdaad had gereageerd op zijn uitspraken: Olivia Julianna.

Zij zag zijn opmerkingen als een ordinaire vorm van bodyshaming. De 19-jarige reageerde ook met sneren naar de niet-onbesproken reputatie van Gaetz, die beschuldigd wordt van het maken van seksuele avances aan minderjarigen. Maar ze besliste ook om meteen een inzamelactie op poten te zetten ten voordele van ‘Gen-Z for change’. Tegen donderdag stond de teller al op een miljoen dollar, vrijdag was dat al meer dan 1,4 miljoen dollar.

Julianna zegt in een reactie veel meer te hebben binnengehaald dan ze had gedacht. Ze lanceerde daarom ook de ironische hashtag #ThanksMattGaetz . Gaetz heeft nog niet gereageerd op het succes van de inzamelactie.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in