camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

vrijdag 29 juli 2022 om 17.00 uur

1België opent jacht op misleidende cryptoreclame

België zal strenger toezien op reclame voor cryptomunten, zoals Bitcoin of Ethereum. Daarbij worden niet alleen commerciële bedrijven geviseerd, maar ook zogenaamde ‘finfluencers’. Dat zijn particulieren die virtuele munten promoten bij hun volgers op sociale media, in ruil voor een vergoeding. De nieuwe regels moeten maken dat potentiële beleggers beter worden geïnformeerd over de risico’s en beschermd worden tegen malafide aanbieders. Daarnaast kan men zich verwachten aan strikte controles en eventuele sancties bij overtredingen.

2Instagram draait veranderingen na kritiek dan toch terug, maar niet voor lang

Na luidkeels protest van gebruikers schroeft Instagram enkele veranderingen aan de app terug. Dat is tijdelijk, want de koers blijft ongewijzigd, bevestigde grote baas Mark Zuckerberg woensdag. ‘Vandaag zien Facebookgebruikers in hun feed 15 procent berichten van gebruikers die ze niet volgen, Instagramgebruikers nog iets meer’, zei Zuckerberg. Tegen eind volgend jaar zal dat percentage volgens hem meer dan verdubbelen. Instagrambaas Adam Mosseri heeft dat niet tegengesproken. Hij heeft bij wat hij dinsdag al in zijn video zei: ‘Het zit nog niet goed en we blijven sleutelen tot het wel goed zit.’

Mark Zuckerberg.  Getty Images for SXSW

Instagram past veranderingen aan na protest, maar plooit niet

3Russische minister van Buitenlandse Zaken wil bellen met Amerikanen over gevangenenruil

Moskou heeft gereageerd op de uitgestoken hand van de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken. Het gesprek zou mogelijk het eerste zijn sinds de Russische inval in Oekraïne. Sindsdien is het water bijzonder diep tussen beide landen. Dat blijkt een bilateraal overleg voor een gevangenenruil niet te verhinderen. Concreet zouden de Amerikanen basketbalspeelster Brittney Griner en oud-marinier Paul Whelan inruilen voor wapenhandelaar Viktor Boet.

Oud-marinier Paul Whelan.  IMAGEGLOBE

4Overstromingen in Amerikaanse staat Kentucky eisen minstens acht levens

Volgens de regionale overheid zijn al zeker acht mensen overleden door hevige overstromingen in de staat Kentucky. Volgens gouverneur Andy Beshear blijft het allicht niet bij acht overlijdens, meldde hij tijdens een persbriefing. De hevige regenval, oorzaak van de overstromingen, wil maar niet stoppen. Het waterpeil stijgt genadeloos verder. ‘Honderden zullen hun huis verliezen’, verklaarde de gouverneur. ‘Dit zijn de ergste en meest verwoestende overstromingen in onze geschiedenis.’ In zes counties, een Amerikaans equivalent van een arrondissement, geldt de noodtoestand. 24.000 huishoudens zitten zonder stroom.

Overstromingen in het Amerikaanse Kentucky eisen minstens acht levens

5Eerste graanschip staat klaar om te vertrekken uit haven dichtbij Odessa

Oekraïens president Volodimir Zelenski bracht vrijdag een bezoek aan de haven van Tsjornomorsk, zo’n twintig kilometer ten zuiden van Odessa. De haven wordt momenteel geblokkeerd door Rusland. Het eerste Turkse schip met Oekraïens graan ligt er klaar om geëxporteerd te worden. De Oekraïense president was aanwezig om te verifiëren of de voorbereidingen voor het transport verlopen zoals werd overeengekomen met Rusland.

DS VIDEO - Zelenski in Odessa: ‘Eerste schip is klaar om te vertrekken’. De Standaard

6Acteurs FC De Kampioenen schrijven open brief na heisa over ‘ongepaste afleveringen’

De beslissing van de VRT om 19 afleveringen van ‘FC De Kampioenen’ niet langer uit te zenden of gratis online aan te bieden, blijft de gemoederen beroeren. Ook bij de cast van de populaire serie, die in een open brief reageren op de heisa. ‘We zijn geschrokken van de commotie die in de pers en op sociale media is ontstaan naar aanleiding van het schrappen van meerdere Kampioenen-afleveringen (en het daaropvolgende gratuite misbruik van onze personages in het discours, door politieke partijen en groeperingen)’, schrijven Danni Heylen, Herman Verbruggen, Tuur De Weert, Loes Van Den Heuvel, Jaak Van Assche, An Swartenbroekx, Ben Rottiers, Marijn Devalck, Niels Destadsbader en Ann Tuts.

Cast FC De Kampioenen: ‘Nooit bedoeling gehad om te stigmatiseren en polariseren’

7Marianne Vos wint zesde rit van Tour de France Femmes, Lotte Kopecky sprint naar derde stek

Geletruidraagster Marianne Vos (Jumbo-Visma) heeft vrijdag de zesde etappe in de Tour de France Femmes gewonnen. Na 192,2 kilometer van Saint-Dié-des-Vosges naar Rosheim bleef de 35-jarige Nederlandse in een massasprint de Italiaanse Marta Bastianelli en Lotte Kopecky voor.

Marianne Vos.  Getty Images

Geletruidraagster Marianne Vos wint zesde rit, Lotte Kopecky sprint naar derde stek

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen