Xi waarschuwt Biden ‘niet met vuur te spelen’ wat betreft Taiwan
Joe Biden en Xi Jinping tijdens een eerder gesprek, in november 2021.  Foto:  REUTERS

De Chinese president Xi Jinping en zijn Amerikaanse collega Joe Biden hebben donderdag telefonisch met elkaar overlegd. Xi waarschuwde de Verenigde Staten in het gesprek opnieuw om zich niet te mengen in de relatie van zijn land met Taiwan.

‘De wil van het volk kan niet getrotseerd worden en degenen die met vuur spelen zullen erdoor omkomen’, dat zei de Chinese president Xi Jinping donderdag in een telefonisch overleg met de Amerikaanse president Joe Biden. Dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua. De twee leiders spraken twee uur en twintig minuten met elkaar. Xi herinnerde Biden ook aan het ‘een-China’-beleid van de VS, wat ervan uitgaat dat Taiwan deel is van China en niet onafhankelijk. Het land staat officieel onder bewind van de Volksrepubliek China, maar heeft een eigen grondwet en democratisch verkozen leiders.

Ook benadrukte Xi dat China sterk gekant is tegen Taiwanese onafhankelijkheid en inmenging in die kwestie van buitenaf. Washington onderhoudt officieel geen diplomatieke relaties met Taiwan.

Biden waarschuwde Xi op zijn beurt voor militair ingrijpen in Taiwan, iets waar de Chinese leider in oktober 2021 openbaar op zinspeelde toen hij tijdens de jaarlijkse partijbijeenkomst de hereniging van China met Taiwan ‘een historische taak’ noemde ‘die moet en zál worden voltrokken.’

Sindsdien heeft hij het verlangen om Taiwan officieel bij de Volksrepubliek China in te lijven meerdere keren herhaald. Eind mei liet Biden zich tijdens een persconferentie ontvallen dat de VS militair zouden ingrijpen wanneer China Taiwan binnen zou vallen.

Nancy Pelosi

Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, is van plan om in augustus af te reizen naar Taiwan, naar eigen zeggen omdat het voor de VS ‘belangrijk is om Taiwan te steunen’. Een dergelijk bezoek zou internationaal algemeen geïnterpreteerd worden als steunbetuiging van de VS aan het land. Biden heeft over de reis niet meer gezegd dan dat ‘het leger het geen goed idee vindt’.

Pelosi interpreteerde die uitspraak als ‘misschien is het leger bang dat ons vliegtuig wordt neergeschoten of zoiets door de Chinezen’. Peking heeft laten weten dat het met ‘resolute en krachtige’ maatregelen zal reageren op een bezoek van Pelosi aan Taiwan, waaronder het instellen van een vliegverbod rond het eiland.

Haar reis stond oorspronkelijk gepland voor april, maar kon toen niet doorgaan, omdat Pelosi besmet raakte met het coronavirus. De voorzitter zou de eerste hooggeplaatste Amerikaanse overheidsfunctionaris zijn die Taiwan bezoekt sinds 1997, toen een van haar voorgangers, de Republikein Newt Gingrich, naar het eiland afreisde.

Verdiepen

Joe Biden liet na afloop van het telefoongesprek van donderdag in een tweet weten dat hij het met zijn ambtsgenoot had gehad over ‘verantwoordelijk omgaan met onze verschillen’ en het ‘verdiepen’ van de communicatie tussen de twee landen.

Het was de vijfde keer dat de twee wereldleiders elkaar spraken, sinds Biden president van de Verenigde Staten is. De twee leiders plannen naar aanleiding van het telefoongesprek van donderdag een persoonlijke ontmoeting, aldus het Witte Huis.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig