Scheermessen maak je schoon door ze grondig af te spoelen onder stromend water. Kapotte schelpen of schelpen die openstaan, gooi je weg. Wil je de scheermessen nog een dag bewaren, wikkel ze dan in een vochtige theedoek en bewaar ze in de groentelade van je koelkast. Het vlees van een scheermes is net zoals inktvis een tikje taai. Daarom hakken we het in dit recept fijn, zo heb je de subtiele smaak van de scheermessen, maar hoef je je tanden niet kapot te kauwen.

Voor 2 personen:

• 3 sjalotten

• 1 teen knoflook

• 2 klontjes boter

• 1 el olijfolie

• 750 g scheermessen

• Sap van 1 citroen of 1 glas witte wijn

• 250 g pasta

• Een handvol peterselie (gehakt)

• Peper en zout

Bereiding

1. Snijd de sjalotten en knoflook fijn en stoof aan in een klontje boter. Zet een grote, lage kookpot op het vuur en giet er een beetje olijfolie in. Laat ze heet worden en voeg dan de scheermessen en de witte wijn of het citroensap toe. Zet een deksel op de pot en laat de messen een minuutje stomen tot de schelpen opengaan.

2. Vis de messen uit de kookpot en giet het sap dat is vrijgekomen bij de gestoofde sjalot. Haal met een scherp mesje het vlees van de scheermessen uit de schelpen en snijd het zwarte darmkanaal in het midden los. Gebruik enkel het witte vlees dat overblijft en hak het fijn.

3. Kook de pasta gaar in gezouten water. Verwarm de pot met het kookvocht en de gestoofde sjalot en bind de saus met een klontje boter. Meng de gekookte pasta onder de saus en breng op smaak met peper en zout. Zet het vuur uit en meng er de gehakte peterselie onder.

Een recept van Johanna Goyvaerts & Barbara Serulus, foto: Senne Van der Ven

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig