‘Deze kleine slabootjes zijn een leuk en origineel borrelhapje of voorafje. Ze zijn geïnspireerd op Vietnamese spring rolls, maar zijn veel eenvoudiger te bereiden, met toch dezelfde heerlijke smaken’, schrijft Libby Silbermann bij dit recept in haar boek Foolproof vis. Wij vinden het resultaat zo lekker dat we er liefst een heel bord van eten: tegelijk fris en superhartig, het gedroomde hoofdgerecht op een hete dag.

Hapje voor 4 personen, hoofdgerecht voor 2:

- 100 g vermicellinoedels

- 2 el sesamolie

- 1 el honing

- 5 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt

- 1 el sesamzaad

- geraspte schil van 1 biologische limoen

- 150 g rauwe, gepelde reuzengarnalen

- 2 kropjes babyromainesla

- ½ komkommer, in luciferreepjes

- handje Thaise basilicum, alleen de blaadjes

- handje munt, alleen de blaadjes

- 40 g gebakken uitjes

- 1 chilipeper, fijngesneden

Voor de satésaus:

- 3 el gladde pindakaas

- 1 el sojasaus

- 1 tl vloeibare honing

- sap van ½ limoen

- 1 tl sriracha

- 1 tl kerriepoeder

- 170 ml kokosmelk

Bereiding

- Begin met het koken van de vermicellinoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet ze af en laat ze afkoelen onder koud water. Doe ze in een kom en meng ze met 1 eetlepel sesamolie (dit voorkomt dat ze aan elkaar kleven).

- Klop in een kommetje de ingrediënten voor de satésaus door elkaar en zet apart.

- Trek de blaadjes van de romainesla los zodat je kleine ‘bootjes’ hebt die je kunt vullen.

- Meng in een andere kleine kom de honing, gember, sesamzaadjes, limoenschil en de resterende eetlepel sesamolie. Voeg dan de garnalen toe en schep om tot ze gelijkmatig met het honingmengsel bedekt zijn.

- Verhit een koekenpan op matig vuur, voeg de garnalen toe en bak ze circa twee minuten aan elke kant. Ze kleuren roze als ze gaar zijn en krijgen een goudkleurig glazuurlaagje door de honing.

- Haal ze uit de pan.

- Je kunt nu alles samenstellen: vul de slabootjes achtereenvolgens met de noedels, garnalen, komkommer, verse kruiden en krokante uitjes. Sprenkel de satésaus erover, bestrooi met de fijngesneden rode chilipeper en dien op.

Een recept van Libby Silbermann, foto: Rita Platts

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig