Dit recept komt uit het restjeskookboek van Yvette van Boven, maar ik zou niet wachten tot ik tomaten op overschot had om ermee aan de slag te gaan. Wat een heerlijke manier om in het weekend lang in je keuken rond te hangen zonder je evenwel hard uit te sloven - leg een boek klaar naast het fornuis!

Voor ruim 6 eters:

- 1 fles witte wijn

- half plantje (ca. 40 gram) basilicum, plus een handje ter garnering

- 4-6 tenen knoflook, gepeld

- 200 ml olijfolie

- zeezout en versgemalen zwarte peper

- 1½ kilo (ca. 13 kleine) coeur de boeuf-tomaten

- ½ burrata- of 1 mozzarellabol per persoon

Bereiding

1. Giet de wijn in de beker van de blender, voeg het basilicum, de knoflook en olie toe en draai de boel helemaal glad. Giet het vervolgens in een wijde pan, voeg 500 milliliter water toe, breng op smaak met zout en peper en breng zachtjes aan de kook.

2. Verwijder van de tomaten het kroontje, was ze en dompel ze onder in de zachtjes kokende wijn-basilicummarinade. Wacht tot alles opnieuw kookt en draai het vuur dan zó laag dat er alleen af en toe belletjes naar de oppervlakte dwarrelen. Gebruik zo nodig een stoofplaatje tussen pan en warmtebron. Sluit bijna af met een deksel en konfijt de tomaten 4 uur.

3. Laat ze afkoelen in het kookvocht en bewaar ze tot gebruik in de koelkast.

4. Serveer 2 tomaten per gast met een halve bol burrata of een kleine mozzarellabol. Overgiet met een soeplepel kookvocht en versier met wat blaadjes basilicum.

Een recept en foto van Yvette van Boven

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig