camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Radar podium 

Mockumentary of utopie? De voorstellingen van de week

Johan Heldenbergh wekt Marx weer tot leven, Theater Stap doet hetzelfde met de schilderijen van James Ensor en de vijfsterrenvoorstelling van Berlin is een tripje naar het Nederlandse Boulevardfestival meer dan waard.

zaterdag 30 juli 2022 om 3.25 uur

The making of BerlinKoen Broos

1The making of Berlin

4-9/8 op Festival Boulevard (’s-Hertogenbosch)

Feit of fictie? Genre­oefening of auto­biografie? Mockumentary of utopie? De geniale theaterfilm The making of Berlin overdondert van begin tot eind. Op het eclectische festival Boulevard is trouwens nog heel wat straf werk te beleven. En met Seppe Baeyens, Benjamin ­Verdonck en Mauro Pawlowski zijn er ook veel Belgen van de partij.

2Marx

6/8 in Kursaal (Oostende)

Marx is de tweede monoloog uit Stefaan Van Brabandts filosofenreeks, waarin zes acteurs in de huid kruipen van een beroemde wijsgeer. Telkens ­navigeert Van Brabandt met een moderne bril tussen biografie, synthese en betoog. Het venijn van Marx zit in de staart, als Johan Heldenbergh de huidige samenleving kapittelt in een ­tirade die nog altijd nazindert.

Johan Heldenberg. Koen Broos

3Ensor concours 2022

3-14/8 op Zomer van Antwerpen

Theater Stap dompelt zich onder in de schilderijen van James Ensor voor een talentenjacht in de sfeer van The masked singer en Belgium’s got talent. Wie gaat naar huis met de Ensortrofee in deze kleurrijke openluchtvoorstelling? Dat vechten juryleden Michaël Pas, Alice Reijs en Jonas Leemans uit.

Ensor concours. Laure Roymans

4Bidboek

2-3/8 in Heilig-Hartkerk (Oostende), 6/8 in de OLV-Basiliek (Tongeren) en 7/8 in de Sint-Odulphuskerk (Borgloon)

Voor Moment, het jaarlijkse stadsfestival in Tongeren, verdiepte theatermaakster Elena Peeters zich in het religieuze bidboek. Via de vele dankbetuigingen, smeekbedes en hoopvolle boodschappen komt Peeters een stapje dichter bij de menselijke zoektocht naar God. Als setting voor haar voorstelling koos ze uiteraard geen theaterzaal, maar een kerk.

Elena Peeters. Assia Bert

5Zeemaal

Tot 7/8 op Zomer van Antwerpen

Kun je de wereld redden door te koken? Als het van hobbykok en theatermaker Sien Vanmaele afhangt wel. In Zeemaal neemt ze ons mee op een culinaire ontdekkingstocht langs zeeën, kliffen, duinen en schorren op zoek naar het voedsel van de toekomst. Luisteren is hier even belangrijk als proeven. Achtereenvolgens schotelt Vanmaele oerwater en chips van zee-eik voor, maken we zelf zeeravioli met vis-zonder-vismousse en dissecteren we zeesla. Een tripje naar de zee zal nooit meer hetzelfde zijn.

Sien Vanmaele . rr

6A 2 mètres

4-5/8 in Maria-Hendrikapark (Oostende)

Acrobaat Jesse Huygh was in 2020 de eerste mucopatiënt die door het coronavirus werd geveld. In het ziekenhuis werkte hij de voorstelling À 2 mètres uit, waarin hij met een zuurstoftank optreedt. Dit weekend herneemt hij de voorstelling op het circusfestival Miramiro.

7Op de planken. Schooltoneel

Tot 14/8 in Kadoc (Leuven)

Een onderbelichte theatertraditie, een alternatief onderwijslabo, een ontmoetingsplek voor leraar en leerling. Het schooltoneel is een huis met veel kamers, toont een expo in het Leuvense Kadoc. Je struint door een eeuw aan affiches, scènebeelden en programmablaadjes. Pure nostalgie voor wie eraan deelnam, maar ook voor anderen een trip down memory lane.

Het schooltoneel van weleer. kadoc/kul

Niet te missen


LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen