Brandverzekering wordt duurder
Door natuurrampen worden er meer schadegevallen ingediend.  Foto: atb

Na de energie- en brandstofprijzen gaan ook de premies voor een brandverzekering de hoogte in. Dat heeft twee redenen: de duurdere bouwmaterialen en de toename van natuurrampen.

De brandverzekering is gekoppeld aan de Abex-index. Die volgt de evolutie van de kosten voor de bouw van een woning en wordt berekend op basis van de bouwvakkers­lonen en de materiaalprijzen. Die zijn fors duurder geworden door de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne. Dat uit zich in de index: bij de laatste berekening steeg die met bijna 9 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Moet je voortaan dan ook 9 procent meer betalen? ‘Normaal gezien stijgen de premies minder sterk dan de index’, zegt Peter Wiels van verzekeringskoepel Assuralia. ‘Je premie zal dus duurder worden, maar geen 9 procent. Hoeveel is afhankelijk van wat er nog in de woonpolis zit.’

Bovenop de verhoogde Abex-index komt het feit dat sommige verzekeraars hun ­tarieven hebben opgetrokken. ‘Dat heeft te maken met de ­natuurrampen van de afgelopen jaren’, zegt Wiels. ‘Er werden veel meer schade­gevallen ingediend. Verzekeraars moeten de balans in evenwicht houden. Ze blijven immers commerciële ondernemers.’

Verwacht wordt dat de Abex-index bij de volgende berekening opnieuw zal stijgen.Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig