Jas die Buzz Aldrin tijdens maanmissie droeg geveild voor 2,7 miljoen dollar
Aldrin droeg de jas aan boord van de Apollo 11 tijdens de drie dagen durende heenreis en de terugreis.  Foto: afp

De jas die de Amerikaanse astronaut Buzz Aldrin droeg tijdens de Apollo 11-missie is geveild voor 2,7 miljoen dollar. Dat meldt veilinghuis Sotheby’s.

De 92-jarige Buzz Aldrin, de tweede mens die ooit een voet op de maan heeft gezet, had verschillende voorwerpen uit zijn persoonlijke collectie te koop aangeboden.

‘Na rijp beraad leek het moment aangebroken om deze voorwerpen met de wereld te delen’, verklaarde Aldrin. ‘Voor velen staan ze symbool voor een historisch moment, maar voor mij zijn ze altijd persoonlijke aandenkens gebleven van een leven gewijd aan wetenschap en onderzoek.’

De witte jas - met daarop de Amerikaanse vlag, de logo’s van de Nasa en de Apollo 11-missie en met de vermelding ‘E. Aldrin’ - vormde het pronkstuk van de veiling. Aldrin droeg de jas aan boord van de Apollo 11 tijdens de drie dagen durende heenreis en de terugreis.

Jas die Buzz Aldrin tijdens maanmissie droeg geveild voor 2,7 miljoen dollar
Op de jas prijken de Amerikaanse vlag, de logo’s van de Nasa en de Apollo 11-missie en de vermelding ‘E. Aldrin’.  Foto: ap

De jas heeft niets te maken met het ruimtepak dat Aldrin droeg toen hij in juli 1969 voet op de maan zette. De pakken die Aldrin en collega-astronaut Neil Armstrong toen op de maan droegen, bevinden zich in de collectie van het National Air and Space Museum in Washington.

Aldrin is de enige nog levende astronaut die deel uitmaakte van de Apollo 11-missie. In totaal gingen dinsdag 68 objecten van hem onder de hamer. De veiling bracht 8,2 miljoen dollar op.Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig