Coach vrouwenteam 4x400 meter voelt gebrek aan vertrouwen
Carole Bam: ‘Bij de minste vergissing die ik maak, dreigt men met ontslag.’  Foto:  belga

Van de Belgian Tornados, de mannenploeg op de 4x400 meter, alleen goed nieuws: het vertrouwen staat in het zenit voor hun WK. Carole Bam, estafettecoach van de Cheetahs (het vrouwenteam), voelt zich minder ondersteund. ‘Ik kan mij niet het minste foutje permitteren.’

Drie jongens in de top twintig van de wereld op de individuele vierhonderd meter, dat doet deugd en met Julien Watrin in vorm, mogen de Tornados met vertrouwen naar de 4x400m toeleven. Zo vindt ook estafettecoach Jacques Borlée: ‘Deze prestaties zijn doorslaggevend voor dit weekend.’ Het zou alweer een finale zijn op een groot toernooi, alweer een rush naar een medaille op een internationaal kampioenschap.

Tegenover de Tornados zijn de Cheetahs nog een jonge ploeg. ‘Maar wat ze in die paar jaar al hebben laten zien, is al fantastisch’, benadrukt Jacques Borlée.

Toch staat estafettecoach Carole Bam naar eigen zeggen onder druk. Niet wat betreft de sfeer in de groep, Bam en haar atletes vormen een hechte groep. ‘We zijn een jonge ploeg, een plaats in de finale zou al zeer mooi zijn. We zullen met onze sterkste ploeg moeten lopen in de reeksen. Dat leidt tot druk, ja.’ Er zal met argusogen naar ons gekeken worden, zegt ze. ‘Want ik voel me niet altijd ondersteund. Maar goed, ik ga niet in detail treden, want het is slechts een impressie’, zegt ze aanvankelijk.

Dat doet ze even later toch. ‘Ik heb de indruk dat men minder verdraagzaam is, misschien minder verdraagzaam tegenover mijn persoon. Omdat ik een vrouw ben? Mogelijk. Het gaat niet om de meisjes, met hen gaat het enorm goed. Maar in de dagelijkse werking met de federatie kan ik mij niet het minste foutje permitteren. Bij de minste vergissing die ik maak, dreigt men met ontslag.’ De tranen wellen op. ‘C’est compliqué. Ik heb veel te lijden onder die dreiging.’ Of ze er dan nog zin in heeft? ‘Eerlijk? Ja, anders zou ik al gestopt zijn. Ik hou van deze job, ondanks alles.’ Jacques Borlée: ‘Van mij heeft ze alvast mijn steun.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig