Ryanair sluit deal met Spaanse en Franse pilotenvakbonden, Belgische piloten staken volgend weekend
  Foto:  isopix

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft donderdag na maanden van moeizame onderhandelingen een deal gesloten met Spaanse en Franse pilotenvakbonden. De afspraken gaan onder meer over loonsverhogingen .

‘We verwelkomen deze langetermijnovereenkomsten, die tal van verbeteringen zullen opleveren voor onze piloten in Spanje en Frankrijk’, klinkt het bij Ryanair. De lagekostenmaatschappij stelt ook dat het bedrijf nog voor ‘aanzienlijke uitdagingen’ staat, na de dreunen van de coronacrisis. Volgens het bedrijf zijn er met 85 procent van de piloten afspraken gemaakt over een versneld loonherstel en betere voorwaarden op langere termijn.

Het Spaanse cabinepersoneel staakte in juni en juli omdat de prijsvechter weigerde te onderhandelen over hogere lonen. De Spaanse vakbonden trokken op met bonden in België, Frankrijk, Italië en Portugal om zo in heel Europa acties te organiseren. In Italië staakten piloten van Ryanair vorige maand ook al.

Aantal geschrapte vluchten nog niet bekend

In België zouden de piloten van Ryanair zaterdag en zondag opnieuw staken voor loonsverhoging. Volgens vakbondsafgevaardigde Hans Elsen (ACV) is nog niet bekend hoeveel vluchten dit weekend geschrapt worden in Brussel en Charleroi. Ryanair ‘wacht tot het laatste moment om duidelijkheid te scheppen’ over welke vluchten doorgaan, twitterde Elsen donderdag.Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig