Politie waarschuwt voor moderne truc van autodieven
Een Apple Airtag, erg populair bij autodieven. Foto:  rr

De federale politie en het parket van Limburg waarschuwen voor een moderne manier van autodiefstal. De diensten roepen op om alert te zijn voor trackingsystemen die onderaan auto’s worden gekleefd. ‘Wie er een aantreft, vragen we om de politie te alarmeren’, zegt procureur des Konings Pieter Strauven van het parket Limburg.

De federale gerechtelijke politie wordt sedert geruime tijd overstelpt met onderzoeken naar georganiseerde bendes die zich toeleggen op het stelen van voertuigen en auto-onderdelen. Gisteren nog werd een Litouwse bende veroordeeld voor zulke feiten. Maar de diefstallen zijn niet gestopt, wat erop wijst dat er meerdere bendes actief zijn, klinkt het.

De autodieven gaan hierbij steeds inventiever te werk. Ze beschikken over moderne technieken om de voertuigen vanaf afstand te hacken of over te nemen, waarbij het alarm eveneens wordt uitgeschakeld. Daarvoor zijn jammers te koop op het internet. Met die toestelletjes wordt het signaal onderbroken.

   • De handleiding | Vind je spullen terug

‘Vooral de merken Land Rover (voornamelijk het type Velar), Lexus en Toyota (vooral de Landcruiser) genieten de voorkeur van de daders’, zegt procureur Strauven. ‘Daarnaast zijn criminelen ook geïnteresseerd in airbags en dashboardconsoles van het merk BMW. Meestal vertrekken de gestolen wagens en onderdelen naar Afrika.’

Uit onderzoek van de federale gerechtelijke politie blijkt dat de bendes gps-trackers onder voertuigen plaatsen. Op die manier kunnen ze de verplaatsingen van de auto’s volgen en controleren of ze ’s nachts op een toegankelijke plaats geparkeerd staan om in dat geval hun slag te slaan.

Muntstuk van 2 euro

De trackers bestaan in verschillende maten, maar worden steeds kleiner. Sommige zijn maar zo groot als een muntstuk van 2 euro.

Commissaris Olivier Bogaert, cyberspecialist van de federale politie, zegt dat de Airtag van Apple (te koop voor zo’n 30 euro) erg populair is bij autodieven. ‘Wanneer ze een luxueus automodel aantreffen, kleven ze het apparaatje eraan vast en verbinden ze het met hun telefoon. Zo kunnen ze discreet de eigenaar volgen’, vertelt de specialist cyberveiligheid. ‘Ze zullen het voertuig dan ongestoord kunnen stelen wanneer de eigenaar afwezig is.’

Politie en parket roepen iedereen op om alert te zijn. De toestelletjes worden meestal onderaan de auto of onder de bumper geplaatst.

‘Aan garagisten of personeel van bandencentrales en automobielinspectie vragen we de politie te contacteren als ze zo een toestelletje zouden vinden op een voertuig en de tracker vooral niet zelf te manipuleren’, zegt procureur Pieter Strauven van het parket Limburg.

Minder autodiefstallen

Het aantal autodiefstallen in ons land is vorig jaar toch weer wat afgenomen, zo blijkt uit de criminaliteitscijfers van de federale politie. Tien jaar geleden werden nog 12.858 auto’s gestolen in een jaar tijd. In 2020 waren dat er nog 5.011. In de eerste zes maanden van 2021 gingen autodieven met 2.057 auto’s aan de haal, in dezelfde periode een jaar eerder waren dat er nog 2.515.

Correctie 25 juli, 10 uur: in een vorige versie van dit artikel stond dat een Apple Airtag zo’n 100 euro kost. Op de website van Apple betaal je 35 euro voor een Apple Airtag, voor 119 euro koop je vier exemplaren.Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig