Het parlement in Sri Lanka heeft waarnemend president Ranil Wickremesinghe tot het nieuwe staatshoofd gekozen. Hij kreeg de stemmen van 134 van de 225 parlementsleden achter zich, zei de secretaris-generaal van het parlement, Dhammika Dissanayake, woensdag in Colombo. Twee parlementsleden onthielden zich, vier stemmen waren ongeldig. Ook de nieuwe president is niet geliefd bij het volk.
Wickremesinghe is een van de meest ervaren politici van Sri Lanka. De 73-jarige president begon zijn politieke loopbaan in 1977 in het parlement en was alles bij elkaar zes keer premier. Hij is jurist van opleiding en komt uit een politieke familie.
Wickremesinghe volgt Gotabaya Rajapaksa op, die vorige week te midden van massale protesten naar het buitenland vluchtte. Bij betogers is de nieuwe president niet geliefd. Ze zien hem als een bondgenoot van de Rajapaksa’s, de familie die al jaren de macht in handen heeft in Sri Lanka. De betogers kondigden aan dat ze tegen hem zouden blijven betogen. Volgens vele Sri Lankanen heeft hij het land mee in een economische crisis gestort.
Wickremesinghe blijft tot 2024 aan de macht.
Schulden
Sri Lanka is economisch ingestort. Het tien jaar terug erg welvarende land, met sterke economische groei en afname van de armoede, stak zich in de loop der jaren steeds dieper in de schulden en was in 2016 al bijna bankroet. Het land werd economisch zwaar getroffen door het wegblijven van toeristen tijdens de wereldwijde coronamaatregelen en bezwijkt onder de schuldenlast.
De staat heeft meer dan 50 miljard euro schuld en kan geen rente meer ophoesten. Daardoor is er vrijwel geen geld meer voor de import van essentiële basisbehoeften zoals brandstof, medicijnen, melk en toiletpapier. Volgens het ministerie van Financiën is er nog 25 miljoen euro aan buitenlandse deviezen beschikbaar, maar het land zou 6 miljard nodig hebben om het een halfjaar vol te houden.