Chocolade zal vanaf begin augustus weer vloeien in fabriek Barry Callebaut
  Foto:  AFP

Barry Callebaut zal de chocoladefabriek in Wieze begin augustus in fases heropstarten. De fabriek was gesloten nadat er een salmonellabesmetting was vastgesteld. De installaties moesten grondig gereinigd worden.

‘Vandaag kunnen we aankondigen dat de opkuis van de door salmonella getroffen chocolade en het reinigen van onze installaties voorspoedig verloopt. We zullen de eerste lijnen van onze chocoladefabriek in Wieze weer kunnen opstarten begin augustus’, meldt Korneel Warlop, woordvoerder van Barry Callebaut, in een persbericht.

De opstart zal geleidelijk gebeuren. Pas na enkele weken zal de fabriek opnieuw op volle capaciteit draaien. De omvang van de reinigingsoperatie is ‘ongezien’, zegt Warlop. Wieze is de grootste chocoladefabriek ter wereld, met 24 productielijnen en tien ‘opvormlijnen’.

‘In totaal moet er meer dan 30 kilometer aan pijpleiding gereinigd worden. We hebben ook 120 opslagtanks – elk goed voor 20 ton aan vloeibare chocolade – die manueel geledigd, gereinigd en ontsmet worden. Meer dan 200 pompen, verbindingsstukken, kleppen enzovoorts moeten allemaal gereinigd, gedesinfecteerd en gecontroleerd worden’, aldus Warlop.

Eind juni had het bedrijf gemeld dat de productie in Wieze stilgelegd werd na de ontdekking van de besmetting in een productielot.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in