camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

donderdag 14 juli 2022 om 16.59 uur

1 Aantal coronabesmettingen onder werkende bevolking verdubbeld

Het aantal besmettingen met het coronavirus onder de werkende bevolking is de laatste twee weken verdubbeld tegenover de twee weken daarvoor. Dat blijkt uit een tweewekelijks rapport van professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven). Ook in de vorige periode werd al een verdubbeling opgetekend.

In de periode van 28 juni tot en met 11 juli ging de incidentie (het aantal geregistreerde besmettingen in de laatste veertien dagen per 100.000 inwoners) naar 951, de periode ervoor was dat 476. In de algemene bevolking is de incidentie gestegen van 355 tot 694.

De sectoren waar het virus het meest rondwaart, zijn sectoren waar veel nauw contact is tussen personen, zoals de zorgsector en de sociale sector. Ook de luchtvaart en het openbaar vervoer staan bovenaan de lijst met meeste besmettingen.

2 Turkije meldt Oekraïens-Russische deal over graanexport

Volgens de Turkse minister van Defensie hebben Oekraïne en Rusland een deal gesloten over de export van Oekraïens graan. Ook Antonio Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, zei dat er ‘belangrijke vooruitgang’ geboekt is bij de onderhandelingen in Istanbul. Er moet eerst wel nog ‘bijkomend technisch werk’ worden verricht, zei hij. President Volodimir Zelenski zei in zijn dagelijkse toespraak dat er ‘inderdaad sprongen voorwaarts worden gemaakt om de wereldwijde voedselbevoorrading te herstellen’.

De graanexport langs de Zwarte Zee is stilgevallen, doordat Rusland en Oekraïne strijden om controle over de havens. Volgens diplomaten zou de deal erop neerkomen dat de graanschepen door Turkije en de VN gecontroleerd worden in de havens op illegale wapensmokkel. Oekraïne zou de graanschepen vervolgens veilig langs de zeemijnen gidsen, schrijft NOS. Vanuit Russische hoek zou een staakt-het-vuren overeengekomen zijn.

 ap

3 Overstromingen in Wallonië herdacht

Exact een jaar nadat Wallonië getroffen werd door overstromingen zijn vandaag in bijna alle getroffen Waalse gemeenten herdenkingsplechtigheden gehouden. Koning Filip, koningin Mathilde, premier De Croo en Waals minister-president Elio Di Rupo trokken vanmorgen naar de Vesder, in het oosten van de provincie Luik.

Premier Alexander De Croo en Waals minister-president Elio Di Rupo bezoeken Limbourg, een jaar na de overstromingen. belga

4 Resten van 8.000 slachtoffers van naziregime gevonden in Polen

Poolse onderzoekers hebben in de buurt van het voormalige Duitse concentratiekamp Soldau, ten noorden van Warschau, een massagraf gevonden met de verbrande overblijfselen van naar schatting zo’n 8.000 mensen.

Het kamp Soldau werd geopend na de Duitse inval in Polen in september 1939. De nazi’s gebruikten het tijdens de oorlog als een doorgangs- en vernietigingskamp voor Joden, politieke tegenstanders en leden van de Poolse elite. Naar schatting zijn er zo’n 30.000 mensen omgebracht.

 afp

5 17-jarige jongen op step doodgereden

In Lombardsijde (Middelkerke) is een jongen op een step in de nacht van woensdag op donderdag op straat doodgereden door een auto. Het ongeval gebeurde op de Koninklijke Baan, niet ver van camping Albatros. Na de aanrijding kwamen de hulpdiensten onmiddellijk ter plaatse en een MUG-arts diende de eerste zorgen toe, maar tevergeefs: de 17-jarige jongen uit Dilbeek overleed ter plaatse.

‘De precieze omstandigheden van het ongeval worden nog onderzocht’, zegt Patty ‘t Jonck van het parket van West-Vlaanderen. Volgens burgemeester Jean-Marie Dedecker had de bestuurster van de wagen vier keer zoveel gedronken als wettelijk toegelaten.

6 Toekomst Italiaanse premier Draghi op het spel

In Italië stemt het parlement donderdag over een hulppakket om de hoge energieprijzen op te vangen. De Vijfsterrenbeweging, die mee in de regering zit, heeft aangekondigd tegen het plan te stemmen. Premier Mario Draghi heeft de steun van andere grote partijen, waaronder de Democratische Partij en Lega, en zal naar alle verwachtingen de stemming winnen, maar hij heeft aangekondigd dat hij zijn ontslag zal indienen als de Vijfsterrenbeweging de stemming boycot.

7 Benzine en diesel goedkoper, huisbrandolie duurder

Een liter benzine 95 (E10) mag vanaf vrijdag nog maximaal 1,9150 euro per liter kosten, dat is een daling met 7 cent. De maximumprijs voor benzine 98 (E5) daalt met 9,7 cent, tot 2,153 euro. Voor diesel (B7) daalt de maximumprijs met 2,4 cent, naar 2,09 euro.

De prijs van huisbrandolie stijgt vrijdag wel: de maximumprijs voor een bestelling van minstens 2.000 liter stijgt met 1,88 cent tot 1,3487 euro per liter.

8 Kevin Spacey pleit onschuldig in rechtszaak over seksueel misbruik

De Amerikaanse acteur Kevin Spacey (62) heeft in Londen onschuldig gepleit in een rechtszaak over beschuldigingen van seksueel misbruik van drie mannen.

Spacey, onder meer bekend van American beauty en House of cards, wordt beschuldigd van vier gevallen van aanranding en één geval van ‘penetratie zonder toestemming’. De feiten zouden tussen 2005 en 2013 hebben plaatsgevonden in Londen en in Gloucestershire, toen Spacey artistiek directeur was van het Londense theater The Old Vic. De slachtoffers zijn vandaag tussen 30 en 50 jaar oud.

Het eigenlijke proces begint op 6 juni 2023, en zal naar verwachting twee tot vier weken duren.

Kevin Spacey. reuters

9 Rechter verwerpt verzoek van Amber Heard om nieuw proces

Het verzoek van de Amerikaanse actrice Amber Heard om de uitspraak in de zaak tegen Johnny Depp te vernietigen en een nieuw proces te beginnen, is afgewezen.

Heard werd in juni wegens smaad veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van tien miljoen dollar aan haar voormalige echtgenoot, acteur Johnny Depp. Ook Depp werd schuldig bevonden en moet twee miljoen dollar betalen aan Heard.

De actrice wilde die uitspraak echter laten vernietigen, onder meer omdat er volgens haar advocaten sprake was van een persoonsverwisseling bij een van de juryleden: de oproepingsbrief voor een 77-jarige man om in de jury te zetelen, werd beantwoord door de zoon van de man, die dezelfde naam heeft en op hetzelfde adres woont.

De rechter in Fairfax in de staat Virginia heeft de vraag echter verworpen omdat Heard geen nadeel geleden heeft door het ‘verkeerde’ jurylid, zo klinkt het.

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen