Portugal getroffen door verschillende bosbranden
Een Portugese brandweerman gaat de strijd tegen een bosbrand aan in de buurt van Faro.  Foto:  epa-efe

In Portugal, waar een hittegolf heerst, zijn grote bosbranden ontstaan in verschillende regio’s. Ongeveer 1900 brandweerlieden proberen de branden, waarbij al 130 mensen gewond zijn geraakt, onder controle te krijgen.

Net zoals vele Europese landen, lijdt ook Portugal onder de hittegolf. Hier zijn in totaal elf verschillende bosbranden ontstaan. Vooral de branden in Aveiro (noorden), Leiria (centrum), Faro (zuiden) en Setúbal, op 50 kilometer ten zuiden van Lissabon, zijn onrustwekkend. De droogte en sterke wind dragen bij tot de ernst van de branden.

Naast de bosbranden die ten gevolge van de hitte zijn ontstaan, zijn sommige ook ontstaan door nalatigheid of werden ze opzettelijk aangestoken. Om deze reden werden verschillende mensen dan ook gearresteerd.

Onder de huidige toestand zijn kamperen en vuurwerk niet toegestaan en is de toegang tot bossen momenteel ook beperkt. ‘Een hoge alarmfase is van kracht tot ten minste zaterdag’, zei premier António Costa.

Volgens het milieuagentschap INCF is sinds zaterdag bijna 100 vierkante kilometer bos in rook opgegaan. Huizen, fabrieken en golfbanen zijn ook verwoest.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in