Nieuw zelfportret Vincent van Gogh ontdekt
Een vrouw kijkt naar het schilderij ‘Houten huisjes tussen de olijfbomen en cypressen’ van Van Gogh.  Foto:  ZUMA Press

Experts hebben bij de National Galleries of Scotland een nieuw zelfportret van Vincent van Gogh ontdekt, tijdens onderzoek naar het werk ‘Hoofd van een boerin met witte muts’ uit 1885.

Dat meldt de Nederlandse krant NRC.

De experts vonden het portret dankzij een röntgenfoto, gemaakt van de achterkant van een schilderij dat Van Gogh in 1885 heeft geschilderd van een vrouw uit Nuenen. Het zelfportret, dat voorlopig verscholen blijft achter karton en een stevige laag lijm, heeft hij vermoedelijk in 1887 geschilderd in Parijs.

Het schilderij bevindt zich sinds 1960 in de collectie van het museum in Edinburgh. Het onderzoek vond plaats ter voorbereiding van de tentoonstelling ‘A Taste for Impressionism’, die over twee weken opent. Daarin zal niet alleen het portret van de boerin te zien zijn, zoals het plan was, maar ook de röntgenfoto die een idee geeft van het zelfportret.

Na de expositie zal een restaurator het gezicht van Van Gogh, in alle rust en zonder deadline, achter het karton en de lijm tevoorschijn halen.

Om geld uit te sparen gebruikte Van Gogh eerder door hemzelf beschilderde doeken. Hij werkte soms over de oude voorstelling heen en soms draaide hij de doeken om. Zo ontstonden twee schilderijen op één doek.

Het Van Gogh Museum in Amsterdam, autoriteit als het gaat om toeschrijvingen aan Van Gogh, twijfelt niet aan de echtheid van het werk, aldus NRC. De krant sprak met Louis van Tilborgh, senior onderzoeker bij het museum, die vindt dat het nieuwe werk past ‘in een mooie reeks’. Volgens Van Tilborgh zijn er negen werken waarbij Van Gogh een zelfportret op voor- of achterkant schilderde. ‘In Hartford, Connecticut, hangt een zelfportret waarvan bekend is dat de achterkant een schildering uit Nuenen is. Precies andersom dus.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig