camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Supermarkten

Molenbeek straft Delhaize met taks op zelfscankassa’s van 5.600 euro per scanner

De Brusselse gemeente Molenbeek innoveert met een opmerkelijke belasting op zelfscankassa’s.

donderdag 14 juli 2022 om 3.25 uur

Meer supermarkten hebben zelfscans (foto Albert Heijn), maar in Molenbeek staat ze enkel bij Delhaize. belga

Supermarkten met zelfscankassa’s moeten daarvoor in de gemeente Sint-Jans-Molenbeek voortaan ­extra belastingen betalen. Burgemeester Catherine Moureaux (PS) verantwoordt de taks met het argument dat zo’n zelfscankassa gevolgen heeft voor het werk en dat het weegt op de sociale samenhang omdat er geen contact meer is tussen klanten en werknemers. De Brusselse gemeente zal 5.600 euro per jaar per zelfscankassa aanrekenen. De schepen van Financiën, Georges Van Leeckwyck (MR), spreekt over ‘het diversifiëren van de inkomsten’.

Er is maar één supermarktketen in Molenbeek die naast gewone kassa’s ook kassa’s heeft waar klanten zelf hun artikelen kunnen scannen: Delhaize. ‘We wisten dat dit in de lucht hing, maar zijn verbaasd dat men dit wil doorvoeren. Er is geen overleg geweest’, zegt woordvoerder Roel Dekelver. Volgens Dekelver zal dit de supermarkt 78.000 euro per jaar kosten. Dekelver zegt ook dat de ingeroepen argumenten niet opgaan. ‘Een zelfscan reduceert de tewerkstelling niet. Er is altijd een medewerker nodig die toezicht op de zelfscans houdt en af en toe moet bijspringen. Het weegt ook niet op de sociale cohesie, want we hebben ook gewone kassa’s.’

Delhaize heeft in zijn supermarkten al 15 jaar kassa’s met een zelfscan. ‘De timing om dit nu in te voeren, is vreemd’, vindt Dekelver. De supermarktsector beleeft moeilijke tijden als gevolg van de inflatie die de loonkosten opdrijft, ­hogere logistieke kosten en afnemende vraag. De handelsfederatie Comeos zegt dat de taks innovatie fnuikt en een terugkeer vormt naar de vorige eeuw.

Dat Molenbeek een taks invoert die enkel Delhaize treft, is hoe dan ook opvallend. Molenbeek was van oudsher de thuisbasis van Delhaize. Het bedrijf vestigde er zijn hoofdzetel in 1883 en had er ook enkele straten met de naam van ­leden van de familie. Delhaize verhuisde in 2020 echter naar Zellik, waar het al verschillende distributiecentra had.

   • Delhaize knipt wortels in Molenbeek door

Toen Delhaize in 2019 bekendmaakte dat het van plan was zijn ­zetel te verhuizen naar het Vlaamse Zellik, gaf dat in Molenbeek aanleiding tot een pittig debat. Oud-burgemeester en huidig eerste schepen Françoise Schepmans (MR) zei dat het vertrek van Delhaize uit Brussel te wijten was aan een ­gebrek aan proactiviteit van de Brusselse regering.

Volgens Schepmans klagen in Brussel gevestigde bedrijven ook al lang over een problematische mobiliteit en administratieve en fiscale lasten. De MR, die met de PS bestuurt in Molenbeek, legt nu een belasting op die nergens anders in België bestaat. (pdd)

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen