224 besmettingen met apenpokkenvirus vastgesteld in België
  Foto:  Hans Lucas, afp

In België zijn er tot nog toe 224 bevestigde en één waarschijnlijk geval van apenpokken geregistreerd. Dat meldt gezondheidsinstituut Sciensano. Vorige week stond de teller nog op 168 bevestigde gevallen.

Het gaat om 125 patiënten in Vlaanderen, 76 in Brussel en 24 in Wallonië. Alle gevallen zijn mannen, tussen 20 en 62 jaar oud.

Tot nu toe kwam de ziekte vooral voor in beboste delen van Centraal- en West-Afrika, met sporadisch gevallen in andere landen, gelinkt aan een reis naar die gebieden. Sinds begin mei van dit jaar verspreidt de ziekte zich echter in Europa en daarbuiten, waarbij besmettingen vooral voorkomen bij mannen die seksuele contacten hebben met mannen, maar niet uitsluitend.

Vorige week kondigde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) aan dat zorgverleners en personen die een onbeschermd hoogrisicocontact hadden met een besmette persoon, zich vanaf deze week kunnen laten vaccineren tegen apenpokken. Dat gebeurt het best binnen de vier dagen na het contact.

Wie denkt een hoogrisicocontact te hebben gehad, neemt het best contact op met zijn huisarts of behandelende arts, die dan kan overleggen met het referentiecentrum of een vaccinatie nuttig zou zijn.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig