Onderzoekscommissie scherp voor top van agentschap Opgroeien, ook Wouter Beke krijgt kritiek
Katrien Verhegge.  Foto:  Bart Dewaele

De onderzoekscommissie Kinderopvang is in haar aanbevelingen snoeihard voor de top van het agentschap Opgroeien en met name voor leidend ambtenaar Katrien Verhegge. Ook ex-minister Wouter Beke (CD&V) krijgt een veeg uit de pan.

De onderzoekscommisssie die de veiligheid in de kinderopvang de voorbije weken en maanden heeft onderzocht, is klaar met haar rapport. De commissie werd opgericht na het overlijden van een baby in een crèche in het Oost-Vlaamse Mariakerke in februari.

De commissie heeft nu een pakket met 75 concrete aanbevelingen klaar. Volgens commissievoorzitter Koen Daniëls gaat het om ‘objectieve, serene en gedragen vaststellingen’. De aanbevelingen variëren van een betere klachtenbehandeling (met één contactpunt), een hervorming van de inspecties, het laten primeren van het voorzorgsprincipe en een pleidooi voor een verlaging van de kind-begeleiderratio.

Scherp voor top

Maar de meest opvallende passage in het eindrapport gaat over de verantwoordelijkheden. Zo is de commissie bijzonder scherp voor de top van het agentschap Opgroeien. Volgens de commissieleden heeft de top ‘onvoldoende adequaat en niet met het gepaste urgentiegevoel gereageerd’. De commissie verwijt het agentschap Opgroeien ‘een gebrek aan performant handelen en een gebrek aan kritische zelfreflectie’. Net daardoor is het agentschap er ‘onvoldoende in geslaagd om alle problematische veiligheidssituaties afdoende te detecteren en zo de veiligheid in de kinderopvang zo maximaal mogelijk te garanderen’.

In de aanbevelingen vraagt de commissie dat er ‘dringend (moet) worden ingegrepen in het organisatiebeleid en het management van het agentschap Opgroeien om het vertrouwen in Kind en Gezin te herstellen’.

Ook gewezen minister van Welzijn Wouter Beke krijgt in het rapport kritiek. De ex-minister krijgt het verwijt dat hij te veel vertrouwen had in zijn administratie, iets wat Beke zelf ook toegaf bij zijn passage in de commissie. De commissie wijst er ook op dat de fouten ‘die gebeurd zijn binnen de administratie onder de politieke verantwoordelijkheid van de minister vallen’.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig