camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

FILM

Nu ook Iraanse regisseur Jafar Panahi opgepakt

Het regent arrestaties in Iran. Na regisseur Mohammad Rasoulof is ook de dissidente filmmaker Jafar Panahi gearresteerd.

dinsdag 12 juli 2022 om 3.25 uur

Jafar Panahi. afp

De 62-jarige Jafar Panahi is een van de meest bekroonde cineasten van Iran. In 2015 kreeg hij in Berlijn de Gouden Beer voor beste film voor zijn docudrama Taxi. Hij werd in 2010 al eens veroordeeld tot zes jaar cel, en kreeg een verbod van twintig jaar opgelegd om films te maken vanwege zijn kritische houding tegenover de overheid. Panahi bleef desondanks in Iran wonen en werken.

Panahi werd gearresteerd toen hij arriveerde bij de rechtbank in Teheran om de zaak te volgen van zijn collega Mohammad Rasoulof, die vrijdag werd opgepakt en opgesloten in de beruchte Evin-gevangenis, waar ook VUB-professor ­Ahmadreza Djalali en de ngo-medewerker Olivier Vandecasteele worden vastgehouden. Dat ­melden het Iraanse persagentschap Mehr en de Franse krant Le Figaro.

Goudviskweker

Ook Rasoulof liep al eerder een veroordeling op: hij kreeg een jaar voorwaardelijk, vanwege zijn kritische film A man of integrity, over een goudviskweker die wordt geconfronteerd met wijdverspreide corruptie. De film werd twee jaar geleden ook al bekroond met de Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn. De beschuldigingen waar hij nu tegenaan kijkt, zijn tweeërlei: het maken van de documentaire Intentional crime, over de dood van de Iraanse dichter Baktash Abtin, en zijn oproep tot de Iraanse veiligheidsdiensten om de wapens neer te leggen.

Dat deed hij na gewelddadige confrontaties bij protesten in mei in de stad Abadan. Daar waren bij de instorting van een gebouw meer dan veertig doden gevallen. Rasoulofs oproep ging viraal. Hij wordt nu beschuldigd van het ‘verstoren van de openbare orde’, omdat hij de protesten zou hebben aangewakkerd. Ook een derde ­cineast, Mostafa Aleahmad, werd vrijdag om die reden gearresteerd.

‘Er is nog geen informatie over de reden van Panahi’s arrestatie, zijn band met de zaak Rasoulof of met anderen die vorige week zijn gearresteerd’, aldus Belga.

In een statement protesteert het filmfestival van Cannes met klem tegen deze arrestaties en ­tegen de golf van repressie waarmee Iran zijn kunstenaars het zwijgen wil opleggen.

Het festival vraagt de onmiddellijke vrijlating van de drie regisseurs en benadrukt dat het kunstenaars wereldwijd een forum wil blijven bieden in hun strijd voor de vrijheid van creatie en de vrije meningsuiting.(vdbv)

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen