Buitenlandminister Liz Truss nu ook officieel kandidaat om Johnson op te volgen
Liz Truss in september 2021.  Foto:  afp

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss heeft zich zondag officieel kandidaat gesteld om Boris Johnson op te volgen als leider van de Conservatieve Partij en premier van het Verenigd Koninkrijk.

Dat kondigt Truss aan in een opiniestuk in The Daily Telegraph. Over haar gooi naar het premierschap werd al gespeculeerd sinds Johnson afgelopen donderdagavond zijn ontslag aanbood als leider van de Conservatieve Partij. Hij blijft premier tot er een opvolger is.

Truss is een van de favorieten om hem op te volgen. ‘Ik zal aan deze verkiezingen deelnemen als een conservatief en regeren als een conservatief’, schrijft Truss in The Daily Telegraph. Ze belooft belastingverlagingen.

Ook parlementslid Rehman Chishti stelt zich kandidaat, meldt hij in een video op Facebook. Daarmee staat het totale aantal deelnemers aan de opvolgingsrace nu op elf.

1984

Chishti herinnert in de aankondigingsvideo aan het jaar 1984, toen hij naar Gillingham kwam zonder ook maar één woord Engels te spreken. Hij vindt het belangrijk dat ‘iedereen die hard werkt, die gedreven is, die doorzet, een regering aan zijn zijde heeft’, zegt hij. ‘Dat betekent lagere belastingen, een kleine overheid, een grote maatschappij.’ Hij belooft de Britten een ‘nieuwe start’.

De 46-jarige Truss is de vierde vrouw die in de opvolgingsrace stapt: minister van Internationale Handel Penny Mordaunt, procureur-generaal Suella Braverman en voormalig onderminister van Gelijke Kansen Kemi Badenoch gingen haar voor. Met Chishti hebben al zeven mannen zich kandidaat gesteld: eerder deden voormalig minister van Volksgezondheid Sajid Javid, voormalig minister van Volksgezondheid en Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt, minister van Financiën Nadhim Zahawi, minister van Transport Grant Shapps, parlementslid Tom Tugendhat en ex-minister van Financiën Rishi Sunak dat. Ook die laatste wordt als een van de favorieten beschouwd.