Red Flames tonen zich te gretig en te slordig in opener tegen IJsland
Justine Vanhaevermaet maakte het doelpunt voor de Flames vanop de stip.  Foto:  BELGA

Te gretig, te overhaast en daardoor te slordig. De Red Flames zochten in hun eerste EK-wedstrijd tegen IJsland naar het juiste ritme. Dat ze terugvochten na een achterstand, is hun grootste winst.

Zelfs naar Britse normen heeft de regio van Manchester de reputatie dat je er winter en zomer hetzelfde weer hebt. Het is er nooit echt koud en nooit echt warm. Het is er vrijwel altijd vochtig. Maar zondag ­bereikte de thermometer waarden van bijna 30 graden in de schaduw.

De zon scheen ongenadig op het met 3.800 toeschouwers gezellig gevulde Manchester City Academy Stadium. De kleurkeuze voor de speciaal ontworpen EK-uitrusting van de Flames – zwart shirt, rode broek en kousen – was bij dit weer beslist geen voordeel.

De Black-Red Flames hadden bij het begin van hun tweede grote toernooi de opdracht beter te starten dan bij hun eerste deelname, aan het EK, vijf jaar geleden. In 2017 in Nederland misten de Belgen hun start tegen Denemarken en volgde een roemloze uitschakeling. Zowat elke Flame bezwoer voor afreizen naar Engeland niet in de fouten van het verleden te willen vallen. Winnen tegen IJsland leek een must wilde België de kwartfinale bereiken.

Maar tegen een ervaren IJsland, twee plaatsen hoger gerangschikt op de wereldranglijst, bleek dat voornemen niet makkelijk waar te maken. De Flames gingen wel gretig in duel, maar waren aan de bal te zwak om de IJslandse verdediging in de problemen te brengen. ­Vooral aanvallend zochten te veel speelsters naar hun beste positie.

‘Het was een typische eerste match van een toernooi’, sprak de Belgische doelpuntenmaker Justine Vanhaevermaet. ‘Je kan er nog zoveel over spreken vooraf, als je voor zo’n match op het terrein staat, is het toch nog anders. We waren te onzuiver in onze passes.’

Bondscoach Ives Serneels koos ervoor de ervaren Janice Cayman van de rechtse naar de linkse flank te verhuizen. Daardoor was er ruimte voor Elena Dhont in de ploeg. De technisch vaardige ­speelster van FC Twente is net op tijd hersteld van een blessure voor dit EK.

Tessa Wullaert werd als eenzame spits uitgespeeld, maar werd te weinig gevonden door de Belgen. De aanwinst van Fortuna Sittard zakte daarom zelf uit naar middenveld of flank. Serneels verwachtte van zijn aanvalsters ­positiewissels, maar die werden niet altijd even oordeelkundig ­uitgevoerd.

Pas in het slot van de eerste helft legden de Belgen een vloeiende combinatie op de mat die tot een doelpoging leidde. Dhont zette de actie op, en kreeg de bal via een goeie diepe bal van Wullaert terug van Cayman. Haar afwerking was echter ondermaats.

Doelvrouw Nicky Evrard had België dan al voor de vroege achterstand behoed. De video-assistent had hands van Davina Philtjens gezien, Berglind Thorvaldsdottir trapte de bal zwak in de ‘sweet spot’ van Evrard.

Vrouw van de match

Vrouw van de match Sveindis Jonasdottir, dochter van een IJslandse vader en een Ghanese moeder, bracht de Belgen enkele keren in de problemen. Met een solo luidde ze een sterk vierde kwartier van de IJslanders in. Evrard hield de Belgen met een goeie save in de wedstrijd, maar moest zich even later toch gewonnen geven op een kopbal van Thorvaldsdottir.

België moest nu achtervolgen maar had het lastig doelrijpe kansen af te dwingen. Niet zonder meeval ging de bal op de stip nadat Gunnhildur Yrsa Jonasdottir Elena Dhont ten val bracht aan de rand van de zestien. Justine Vanhaevermaet nam haar verantwoordelijkheid en trapte de gelijkmaker ­tegen de touwen.

Tessa Wullaert kwam nog dicht bij de 2-1, maar zag haar uitstekende trap in de bovenhoek gered door doelvrouw Sandra Sigurdardottir.

De Zweedse scheidsrechter Tess Olofsson wees een tweede keer naar de stip voor de Belgen maar Janice Cayman had de bal van Eurlings in offside meegekregen. Zo bleef het gelijk.

‘Ik ben tevreden met het punt, want gezien de wedstrijd zat er echt niet meer in voor ons’, reageerde Ives Serneels. ‘Vijf jaar geleden zouden we deze achterstand niet meer omgebogen hebben. Toen ik daarnet in de kleedkamer kwam, zag ik uitgeputte speelsters.’

Dat de Flames terugvochten na een achterstand is hun grootste winst. België moet nu rekenen op een stunt tegen Frankrijk en/of winst tegen Italië om de kwartfinales te bereiken.