Klinkende overwinning voor partij van vermoorde ex-premier Abe bij Japanse Senaatsverkiezingen
Fumio Kishida, premier en leider van de LDP.  Foto:  reuters

De rechtse liberaal-democratische partij (LDP) is de grote winnaar van de Japanse Senaatsverkiezingen. Dat meldt de nationale publieke omroep NHK maandag.

De LDP, partij van huidig premier Fumio Kishida en de vrijdag vermoordde oud-premier Shinzo Abe, komt samen met coalitiepartner Komeito uit op 76 zetels. Dit is ruim boven de 56 zetels die ze nodig hadden om hun meerderheid te behouden en meer dan de 69 zetels die de coalitie nu heeft in de Senaat. Abe leidde de LDP tot hij wegens gezondheidsredenen ontslag nam in 2020.

Van de 248 zetels in de Senaat wordt om de drie jaar de helft opnieuw toegewezen. Ook in het machtigere Lagerhuis beschikt de coalitie over een meerderheid.

   • Interview Maaike Okano-Heijmans: ‘De aanslag op Shinzo Abe is een aanval op de democratie’

Grondwetswijziging

De ruime overwinning kan de machtspositie versterken van Kishida, die sinds negen maanden premier is. Het lijkt er overigens ook op dat na deze Senaatsverkiezingen een grondwetswijziging mogelijk wordt. De partijen die daarvoor openstaan, zouden de daarvoor benodigde tweederdemeerderheid behalen. Het pacifistische karakter van de grondwet zou dan aangepast kunnen worden, iets waar Abe een groot voorstander van was. De constitutionele verandering zou de weg vrijmaken voor grotere defensie-uitgaven.

Verkiezingen voor het minder machtige Hogerhuis van het parlement zijn typisch een referendum over de zittende regering. Een regeringswisseling stond niet op het spel, dat wordt bepaald door de Tweede Kamer of het Lagerhuis.

Kishida streeft ernaar Japan te laten herstellen van de coronapandemie, de stijgende consumentenprijzen onder controle te houden en de landsverdediging te versterken in een tijd van spanning met buurland China.

Moord maandenlang gepland

Abe werd vrijdag neergeschoten tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de stad Nara. De politiek en de publieke opinie in Japan daverden op hun grondvesten, politiek geweld en wapenfeiten zijn zeldzaam in het land. Al snel was iedereen het erover eens dat de verkiezingen moesten doorgaan. Japan buigt niet voor geweld, was de teneur.

De politie van Nara zei zondag dat ze een motorfiets en een voertuig in beslag hadden genomen van de verdachte, de 41-jarige Tetsuya Yamagami. Hij vertelde de politie dat hij maanden bezig was met het plannen van de aanval en beschuldigde de voormalige premier van banden met een religieuze groep die hij de schuld geeft van de financiële ondergang van zijn moeder. De man had zijn wapen eigenhandig gemaakt, met hout en metaal.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in