Toch geen granaat aangetroffen in Oostende, wel oorlogsmunitie
Archiefbeeld  Foto:  belga

In Oostende werd een stuk van het strand ontruimd, toen men dacht dat er een granaat was gevonden. De eerste vaststellingen wezen wel in die richting, maar uiteindelijk bleek het om oorlogsmunitie te gaan. De perimeter werd weer opgeheven.

Politie en brandweer kregen om 12.20 uur een melding van een toerist die op het strand van Oosteroever een oorlogsspringtuig had aangetroffen. De vermoedelijke granaat bevond zich op enkele honderden meters ten oosten van de Oostelijke Strekdam, ter hoogte van Fort Napoleon. Door het vroege uur waren op het strand buiten het drukke toeristische centrum weinig mensen aanwezig. Het strand werd uiteraard wel helemaal ontruimd.

De hulpdiensten wisselden informatie uit met de Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (Dovo), die kort na 14 uur ter plaatse was. Uiteindelijk bleek het niet om een granaat of obus te gaan, maar om .50-munitie van ongeveer 18 centimeter. Rond 14.30 uur werd de perimeter dan ook opgeheven.

Volgens de lokale politie wezen de eerste vaststellingen in de richting van een granaat of een obus. ‘Uit het zand stak een geërodeerde kop die alle kenmerken had van een explosief. Bovendien is het niet ongewoon dat dergelijke oorlogsspringtuigen omwille van het weer, eb en vloed na vele jaren plots opduiken’, aldus woordvoerder Timmy Van Assche. De oorlogsmunitie werd uiteindelijk voor verdere afhandeling meegenomen door Dovo. ‘De procedure en veiligheidsvoorschriften werden correct opgevolgd, er was op geen enkel moment ontploffingsgevaar.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in