Zaterdagavond is in de Oekraïense stad Chasiv Yar, in de provincie Donetsk, een raket ingeslagen op een appartementsgebouw. Daarbij vielen minstens vijftien dodelijke slachtoffers. Volgens de Oekraïense kabinetschef Andriy Yermak gaat het om een ‘terroristische aanval van de Russen’.

Russische Uragan-raketten maakten minstens vijftien dodelijke slachtoffers na een inslag op een flatgebouw van vijf verdiepingen. Er zouden nog een twintigtal mensen onder het uin liggen. Volgens hem is het gelukt met twee mensen onder het puin contact te leggen. De reddingswerken worden voortgezet.

Andriy Yermak, stafchef van de Oekraïense president, veroordeelt de raketaanval. Hij zei in een Telegram-bericht dat de aanval ‘een nieuwe terroristische aanslag’ was en dat Rusland als gevolg daarvan moet gezien worden als ‘staatssponsor van terrorisme’.

Eerder dienden twee senatoren al een wetsvoorstel in om dit label te kunnen toepassen. Tijdens een bezoek aan Kiev uitten ze hun vertrouwen dat het voorstel zou worden geaccepteerd.

De uitspraken zijn niet onafhankelijk te verifiëren. Het Russische ministerie van Defensie berichtte zaterdag wel over beschietingen op Chasiv Yar. Rusland, dat blijft volhouden bezig te zijn aan ‘een speciale militaire operatie’ om Oekraïne te demilitariseren en voor de denazificatie van het land, ontkent zoals steeds dat het op burgers heeft gericht.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in