Nu al negen kandidaten om Johnson op te volgen: ook voormalige ministers Sajid Javid en Jeremy Hunt kandidaat
  Foto:  epa-efe

Voormalig minister van Volksgezondheid Sajid Javid en voormalig minister van Volksgezondheid en Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt hebben zich kandidaat gesteld om Boris Johnson op te volgen. Dat schrijft The Telegraph zaterdagavond. Zondag kwam daar ook nog Penny Mordaunt bij, de voormalige minister van Defensie.

In aparte interviews met de krant beloven Sajid Javid en Jeremy Hunt de vennootschapsbelasting te verlagen. Javid legde dinsdagavond zijn functie als minister neer en gaf daarmee het startsein voor een hele reeks andere vertrekken bij de conservatieven. Hij legde uit niet langer vertrouwen te hebben in premier Johnson, na een reeks schandalen rond de Britse overheid. In zijn brief op Twitter zei hij dat het duidelijk is ‘dat de situatie niet zal veranderen onder uw leiderschap en u heeft daardoor ook mijn vertrouwen verloren’.

Nu al negen kandidaten om Johnson op te volgen: ook voormalige ministers Sajid Javid en Jeremy Hunt kandidaat
Voormalig minister van Volksgezondheid Sajid Javid.  Foto:  afp

Nu al negen kandidaten om Johnson op te volgen: ook voormalige ministers Sajid Javid en Jeremy Hunt kandidaat
Voormalig minister van Volksgezondheid en Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt.  Foto:  reuters

Negen kandidaten

Met Javid en Hunt erbij zijn al negen Tories kandidaat om de nieuwe partijvoorzitter en dus ook de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk te worden. Eerder stelde minister van Financiën Nadhim Zahawi, minister van Transport Grant Shapps, ex-minister van Financiën Rishi Sunak, parlementslid Tom Tugendhat, procureur-generaal Suella Braverman en voormalig onderminister van Gelijke Kansen Kemi Badenoch zich al kandidaat.

Zondag kwam daar een derde vrouw bij. De 49-jarige Penny Mordaunt, momenteel minister van Internationale Handel, stapte officieel in de race. In een Twitterboodschap om haar kandidatuur aan te kondigen, zei Mordaunt dat het Britse leiderschap moet veranderen. ‘Het moet iets minder gaan over de leider en veel meer over het schip’, schreef ze. Mordaunt was in 2019 de eerste vrouw die minister van Defensie werd. Ook minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss heeft haar kandidatuur aankondigd.

Johnson kondigde donderdag zijn aftreden aan als partijleider. Hij blijft wel premier tot er een opvolger is.

DS VIDEO - Van Thatcher tot Johnson: zo nemen Britse premiers ontslag. Video: De Standaard