Bart Swings verovert op 1.000 meter sprint alsnog brons na diskwalificatie Bramante
  Foto:  belga

Skeeleraar Bart Swings heeft zaterdag op de Wereldspelen in het Amerikaanse Birmingham het brons veroverd op de 1.000 meter sprint. De Belg eindigde aanvankelijk als vierde, maar schoof een plaats in de uitslag op na de diskwalificatie van de Italiaan Giuseppe Bramante, die als derde eindigde.

Swings plaatste zich met winst in zijn reeks (1:24.765) vlot voor de halve finales, waarin de Belg de snelste tijd (1:23.931) klokte. In de finale kon Swings nooit echt een rol van betekenis spelen en moest hij leven met de vierde plaats (1:27.339). De Italiaan Duccio Marsili (1:26.974) snelde naar de zege, voor de Chileen Ricardo Cristopher Verdugo Campos (1:27.026) en Italiaan Giuseppe Bramante (1:27.221). De jury diskwalificeerde Bramante nadien echter waardoor Swings toch nog een bronzen medaille mocht vieren.

De 31-jarige Swings is een van de boegbeelden van Team Belgium in Birmingham. Het zijn de derde Wereldspelen voor Swings, die eerder al in actie kwam in Cali en Wroclaw, waar hij samengeteld goed was voor vier gouden, twee zilveren en een bronzen medaille. Vrijdag skeelerde de Leuvenaar in Birmingham ook al naar het goud op de 10.000 meter puntenafvalling op de piste.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in